TÜİK’in verilerine göre, Temmuz ayında enflasyon aylık bazda %1,64, yıllık bazda ise %71,60 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 6 ayındaki enflasyon oranı ise %24,73 oldu. Bu açıklamalarla birlikte memur maaşları, emekli aylıkları, kira artış oranları ve kıdem tazminatı tavanı gibi birçok ekonomik göstergede önemli değişiklikler yaşandı.

Para3Memur ve Emekli Maaşlarına Zam

Yılın ikinci yarısı için toplu sözleşmeden %10 oranında zam alacak memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak 2024’ün ilk 6 aylık enflasyon farkı olan %8,46 oranında ek zam alacaklar. Böylece toplamda %19,31 oranında zam yapılacak. Bu durumda en düşük memur maaşı, enflasyon farkıyla birlikte 39.205 TL’ye yükseldi.

Para 13Memur Emeklisi Maaşları

Temmuz ayında memur emeklisi maaşlarına da %19,31 oranında zam yapılacak. Ek bir zam yapılmaması durumunda en düşük memur emeklisi maaşı 17.586 TL olarak hesaplanacak.

Para12SSK ve Bağ-Kur Emeklileri

2024 yılının ilk 6 ayındaki enflasyon oranı %24,73 olarak gerçekleşti. Bu çerçevede SSK ve Bağ-Kur emeklileri de %24,73 oranında zam alacak. Buna göre, kök maaşı 10 bin TL olan bir emeklinin maaşı 12.473 TL’ye, kök maaşı 15 bin TL olan emeklinin maaşı 18.709 TL’ye, kök maaşı 20 bin TL olan emeklinin maaşı 24.946 TL’ye ve kök maaşı 25 bin TL olan emeklinin maaşı ise 31.182 TL’ye yükselmiş olacak.

Para-4Kira Artış Oranı ve Kıdem Tazminatı

Açıklanan enflasyon oranları, Temmuz ayı resmi kira artışı zam oranını ve kıdem tazminatı tavanını da yeniden belirledi. İşten çıkartılan işçilerin çalıştıkları süre üzerinden hesaplanarak almaya hak kazandıkları kıdem tazminatı tavanı 41.510 TL olarak belirlendi. Çalışanlar, çalıştıkları her 1 yıl için 30 günlük brüt ücret hesabı üzerinden kıdem tazminatı alacak. Ancak bu tutarın alınabilmesi için işçinin kendi isteği dışında işten çıkartılması veya işi bırakmasını haklı kılacak bir nedenin bulunması gerekiyor.

Para-2Ekonomide Yeni Dönem

Açıklanan bu rakamlar, memur ve emekli maaşlarının yanı sıra kira artışları ve kıdem tazminatları üzerinde de doğrudan etkili olacak. Özellikle yüksek enflasyon oranlarının vatandaşların alım gücüne olan etkileri ve ekonomik koşullar üzerindeki yansımaları merakla takip ediliyor.

Maxion Wheels, IAA Transportation Fuarı'nda dövme alüminyum jantlarını tanıttı Maxion Wheels, IAA Transportation Fuarı'nda dövme alüminyum jantlarını tanıttı

Para-1TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri, ekonomide yeni bir dönemin habercisi olurken, memur ve emeklilerin maaşlarındaki artışlar vatandaşlar arasında geniş yankı uyandırdı. Ekonomik göstergelerde yaşanan bu değişiklikler, önümüzdeki dönemde daha sıkı ekonomik tedbirlerin alınması gerektiğini de ortaya koyuyor.

Editör: Resul Özdil