Türkiye'de trafik sigortası sistemine yönelik önemli bir değişiklik kapıda! Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 2024 yılı itibarıyla trafik sigortası uygulamasında radikal değişikliklere gidileceğini açıkladı. Eroğlu, yeni düzenleme ile birlikte sigorta şirketlerinin zorunlu olarak trafik sigortası teklifi sunma yükümlülüğünün kaldırılacağını belirtti.

Yıllardır sürücülerin ciddi sorun yaşadığı trafik sigortalarının fiyatları ve hesaplama sistemine yönelik değişikliklerin kapıda olduğunu ifade eden Eroğlu, "Trafikte mutlaka kişi davranışlarına müdahale edip o zararı kaynağında azaltmamız lazım. Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bizim artık sigorta kanunuyla ilgili ikinci bir düzenleme şansımızı kaldırmıştır. Net bir şekilde tazminatın hesaplama şeklini artık mevzuata koyamıyoruz" dedi.

Yeni düzenleme kapsamında dikkat çeken bir diğer önemli adım ise trafik operasyon merkezi kurulması oldu. Eroğlu, bu merkezin, sigorta şirketlerinin zorunlu teklif verme yükümlülüğünü ortadan kaldıracağını ve müşteri taleplerini daha hızlı bir şekilde işleyeceğini ifade etti. Ayrıca, trafik sigortası alanındaki denge sorunlarına da değinen Eroğlu, bu sorunları çözmek adına sektöre yönelik yeni bir uygulama hazırlığında olduklarını belirtti.

Bu kapsamlı değişikliklerin yanı sıra, doğal afet sigortalarında da revizyonlar yapılacağını açıklayan SEDDK Başkanı, özellikle deprem riski altındaki bölgelerde sigorta penetrasyonunun artırılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, tahkim sisteminde de revizyon yapılacağını söyleyen Eroğlu, bu sistemin şu anda beklentilerin ötesinde bir rant kapısı haline geldiğine dikkat çekti.

Yapılan bu duyurular, Türkiye'de sigorta sektöründe önemli değişikliklere işaret ederken, sürücülerin trafik sigortası ile ilgili yaşadığı sorunların çözümüne yönelik umutları artırdı.

İşte metinden öne çıkan başlıklar:

  1. Tazminat Hesaplama Sistemi Değişecek:

    Anadolu Isuzu'nun tam elektrikli yeni modeli "BIG.e" Almanya'daki fuarda tanıtıldı Anadolu Isuzu'nun tam elektrikli yeni modeli "BIG.e" Almanya'daki fuarda tanıtıldı
    • Yeni düzenleme ile birlikte trafik sigortasının tazminat hesaplama sisteminde değişiklik yapılacak.
    • Anayasa Mahkemesi'nin kararı nedeniyle tazminatın hesaplama şeklinin mevzuata koyulamayacağı belirtiliyor.
    • Tazminat hesaplama süreci mahkeme pratiğine göre belirlenecek, sektör ödemeleri buna göre yapılacak.
  2. Trafik Operasyon Merkezi Kurulacak:

    • Yeni düzenleme kapsamında trafik operasyon merkezi kurulması hedefleniyor.
    • Bu merkez, trafik sigortası uygulamasında teklif sunma zorunluluğunu kaldıracak ve müşteri taleplerini şirketlere iletmekle görevli olacak.
    • Sigorta şirketleri, teklif verip vermemekte tamamen serbest olacak, ancak verilen teklifler hızlı bir şekilde poliçeleştirilecek.
  3. Kasko Trafik Dengesi Sorunu:

    • Kasko ve trafik sigortası arasındaki denge sorunlarına dikkat çekiliyor.
    • Şirketlere ceza verilmesinin yanı sıra, tarifelerin artırılması ve genelgelerle düzenlemeler yapılmış ancak sorunların devam ettiği ifade ediliyor.
  4. Tahkimde Revizyon Yapılacak:

    • Sektörde yaşanan sıkıntılardan biri olarak tahkim sistemi ele alınıyor.
    • Tahkimin amacının dışına çıkarak bir rant kapısı haline geldiği belirtiliyor.
    • Tahkim sisteminin uçtan uca revize edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
  5. Doğal Afet Sigortalarında Yenilikler:

    • DASK (Deprem Sigortası) konusunda mevcut uygulamanın 13,5 milyar TL ödeme gerçekleştirdiği belirtiliyor.
    • DASK'ta yeni uygulamalar için sistem altyapısının geliştirileceği ifade ediliyor.
    • Sektördeki sigorta penetrasyonunun artırılması gerektiği vurgulanıyor, özellikle KOBİ'lerde sigortalılık oranına dikkat çekiliyor.
  6. Deprem Araştırma Komitesi Kurulması:

    • Türkiye'nin deprem riski nedeniyle sigorta sektöründe daha fazla tedbir alınması gerektiği ifade ediliyor.
    • Acilen bir deprem araştırma komitesi kurulması ve sektör paydaşlarının bu sürece dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu açıklamalar, Türkiye'deki trafik sigortası sektöründe önemli değişiklikler ve iyileştirmelerin planlandığını gösteriyor.