Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın sektörünün ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve birçok gazete ile internet haber sitesinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kolaylı, yerel basın kuruluşlarının desteklenmesi çağrısında bulundu.

Basın Sektörünün Ekonomik Zorlukları

Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türk basınının sansürle mücadelesini ve ekonomik darboğazını vurguladı. Kolaylı, “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem yeniden gündeme gelmiştir. Sansür, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur,” dedi.

Sansür ve Basın Özgürlüğü

Kolaylı, sansürün günümüzde de devam ettiğini ve çeşitli yollarla uygulandığını belirtti. “Sansür günümüzde bazen ‘haber yasaklama’, bazen de gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir. Meslektaşlarımız düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle yargılanmakta, gözaltına alınmakta, cezayı gerektirmeyecek basit suçlamalarla uzun süreli tutuklamalarla özgürlükleri elinden alınmakta ve hapse atılmaktadır,” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, Burdur'da halk buluşmasında konuştu: CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, Burdur'da halk buluşmasında konuştu:

Ekonomik Darboğaz ve Yerel Basının Durumu

Kolaylı, ekonomik darboğazın basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdiğini dile getirdi. “Son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumdadır,” dedi. Kolaylı, Hazine ve Maliye Bakanlığının "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"nin yerel basını olumsuz etkilediğini ve bu paket kapsamında yerel basının gelirlerinin azaldığını belirtti.

Yerel Basının Desteklenmesi Gerekiyor

Kolaylı, yerel basının ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Bu ortamda yerel basının ayakta kalabilmesi; yerel demokrasilerin gelişmesi ve halkın haber alma özgürlüğünün sağlanması için yaşamsal önem taşımaktadır. Yerel basın, bir toplumun sesi olarak işlev görür. Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu, başta belediyeler olmak üzere yerel kuruluşların basına destek olmasından geçmektedir,” dedi.

Gazetecilik Meslek Yasası'na İhtiyaç Var

Nuri Kolaylı, Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; Günümüzde Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır,” dedi.

Editör: Ersin ŞİMŞEK