Kış aylarının soğuk ve dondurucu günlerinde sadece biz insanlar değil, evcil ve sokak hayvanları da ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.

Özellikle sıfırın altındaki sıcaklıklar, evcil dostlarımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilir. Peki, soğuk havalarda evcil hayvanlarımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

Soğuk Havalarda Evcil Ve Sokak Hayvanlarına Dikkat! (4)

Evcil Hayvanlar Soğuktan Nasıl Etkilenir?

Çoğu evcil hayvan, kızak köpekleri gibi soğuk hava koşullarına dayanıklı değildir. Sıcaklık düştükçe, özellikle kulak uçları, burun ve kuyruk gibi vücudun uç bölgeleri donma tehlikesi altına girer. Küçük cins hayvanlar ise soğuktan çok daha hızlı etkilenir. Evcil hayvanınız dışarıda sızlanmaya, titremeye ya da endişeli bir şekilde hareket etmeye başladıysa, bu hipotermi belirtileri olabilir. Böyle bir durumda, hayvanınızı hemen içeri alarak onu sıcak bir ortamda korumalısınız.

Hatay'da polis ekipleri öğrencilere trafik eğitimi verdi Hatay'da polis ekipleri öğrencilere trafik eğitimi verdi

Tuz Tehlikesine Dikkat Edin

Soğuk havalarda yolların buzlanmasını önlemek için kullanılan tuzlar, evcil hayvanlar için büyük bir tehdit oluşturur. Evcil hayvanınız dışarıdan eve döndüğünde, patilerini yalaması durumunda mide rahatsızlıkları ve ağız tahrişi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, eve geldikten sonra hayvanınızın patilerini iyice temizlemeyi unutmayın.

Soğuk Havalarda Evcil Ve Sokak Hayvanlarına Dikkat! (1)

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabilirsiniz?

Soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan hayvanlar da büyük risk altındadır. Sokak hayvanları için dışarıya su ve yiyecek bırakmak isterseniz, bu yiyecek ve su kaplarını metal değil, plastik kaplara koymalısınız. Metal kaplar soğuk havalarda hızla donarak hayvanların yiyecek ve suya ulaşmasını engelleyebilir.

Sokakta yaşayan hayvanların soğuktan korunması için onlara basit, korunaklı bir kulübe yapabilir ya da hazır bir kulübe satın alabilirsiniz. Bu sayede hayvanların dondurucu soğuklarda sığınabileceği güvenli bir alanları olur.

Soğuk Havalarda Evcil Ve Sokak Hayvanlarına Dikkat! (3)

Aracınızı Çalıştırmadan Önce Kaputa Vurun

Soğuk havalarda ısınmak için araçların motorlarına giren sokak hayvanları büyük tehlike altında olabilir. Aracınızı çalıştırmadan önce kaputa birkaç kez vurmak, hayvanların oradan uzaklaşmasını sağlayabilir ve olası bir yaralanmanın önüne geçebilir.

Kış aylarında, hem evcil hayvanlarınızı hem de sokakta yaşayan dostlarımızı korumak için bu önlemleri alarak onların da sağlıklı ve güvende kalmalarını sağlayabilirsiniz. Soğuk havalarda onların ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin, çünkü onlar da bu zorlu şartlardan fazlasıyla etkileniyor.

Editör: Resul Özdil