Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışma koşulları ağır ve tehlikeli olan meslek grupları için önemli bir düzenlemeye daha imza attı. SGK, yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı tanınan mesleklerin listesini güncelleyerek bu kapsama 45 meslek grubunu dahil etti. Bu sayede, söz konusu mesleklerde çalışanlar belirli şartları yerine getirerek, standart emeklilik yaşına ulaşmadan önce emekli olma imkanına sahip olacak.

Hangi Meslekler Yıpranma Payı Alabilecek?

Yıpranma payı ile erken emekli olabilecek meslekler arasında yeraltı maden işçileri, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, polisler, MİT çalışanları, radyoloji teknisyenleri, basın mensupları ve demir-çelik fabrikası çalışanları bulunuyor. Ayrıca itfaiyeciler, ceza infaz kurumu görevlileri, çimento fabrikası işçileri ve sahil güvenlik personeli de bu haktan yararlanabilecek.

Yıpranma Payı Nedir?

100. Yıl Kütüphaneleri'nde ders çalışan öğrenciler sınavlarda başarı sağladı 100. Yıl Kütüphaneleri'nde ders çalışan öğrenciler sınavlarda başarı sağladı

Yıpranma payı, zor ve tehlikeli işlerde çalışanların fiziksel ve psikolojik yıpranmaları dikkate alınarak, her 360 günlük çalışma sürelerine ek prim günleri eklenmesi anlamına geliyor. Bu ek günler, çalışanın toplam hizmet süresine dahil edilerek emeklilik yaşını aşağı çekiyor. Eklenen prim günleri, işin zorluk derecesine bağlı olarak 60 ila 180 gün arasında değişiklik gösterebiliyor.

Daha Erken Emeklilik Şansı

Bu düzenleme ile SGK, zor koşullarda çalışanlara sağlanan erken emeklilik imkanını genişleterek, çalışma hayatında fiziksel ve psikolojik yıpranmanın daha fazla telafi edilmesini amaçlıyor. Yeni meslek listesi sayesinde binlerce çalışan, emeklilik yaşını daha erken bir yaşa çekme fırsatına kavuşacak.

Editör: Şeyma Kundakcı