Yılbaşında yapılacak zammı bekleyen milyonlarca çalışana müjdeli haberi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB), Anakent ve Kültür A.Ş bünyesinde hizmet alan 4 bin 251 çalışanı kapsayan 2024-2026 dönemi toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başarıyla tamamladı.

SBB, yaptığı açıklamada, bu zammın en düşük memur maaşını 45 bin Türk Lirası’nın üzerine çıkardığını duyurdu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Belediye-İş Sendikası ile imzalanan sözleşmenin hayırlı olmasını dileyerek, “Güçlü, etkili ve insan odaklı bir anlayışla her zaman çalışanlarımızın yanındayız. Bu sözleşme ile çalışanlarımıza yüzde 27 oranında bir zam sağlamış oluyoruz. Mesai arkadaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.

Zam Ne Zaman Geçerli Olacak?

İmzalanan sözleşmeye göre, evli, eşi çalışmayan ve çocuklu çalışanların en düşük işçi maaşı, ikramiye dahil 2025 Ocak itibarıyla yüzde 15 vergi diliminde 45 bin 814 TL’ye ulaşacak. Ayrıca, çalışanların maaşlarına 2024 Ağustos'tan itibaren ilk beş ayda ortalama yüzde 27, sonraki altı ayda ise enflasyon oranında artış sağlanacak.

Kıdem Tazminatı Uygulaması Başlıyor

Başkan Doğan, çalışanların ücretlerini zamanında ödediklerini vurgularken, kıdem tazminatı müjdesi de verdi. İlk kez uygulamaya alınacak kıdem zammı ile 10 yıl hizmet süresi olan bir çalışana brüt 1440 TL’lik bir artış sağlanacak. Çalışanlar, hizmet sürelerine göre bu artıştan yararlanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Dar Gelirli Vatandaşlara 4.800 TL’ye Kadar Sosyal Yardım Desteği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Dar Gelirli Vatandaşlara 4.800 TL’ye Kadar Sosyal Yardım Desteği

Eğitim Desteği ve Kreş Projeleri

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, eğitim desteği sağlayacaklarını belirterek, "Çocukları okuyan ya da engelli çocuğu olan işçilere maddi yardımda bulunacağız. Çalışanlarımızın çocuklarına her eğitim döneminde 1000 TL ile 3000 TL arasında değişen eğitim desteği vereceğiz" dedi. Ayrıca, çalışanların çocukları için güvenli eğitim ortamları sunacak kreşlerin kurulacağını açıkladı.

Bayram Mesailerine Yüzde 100 Artış

Ulusal ve dini bayramlarda fazla çalışma karşılığı ilave yevmiyenin artırılacağını da ifade eden Doğan, "Bayram mesailerinde ilave yevmiyeyi 1.5 günden 2 güne çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

Samsun'da belediye çalışanlarına yapılan bu zam ve sağlanan imkanlarla, çalışanların yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Bu gelişmeler, Samsun'da iş gücü piyasasında olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

Editör: Resul Özdil