Osmaniye'ye sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik kent, Ceyhan Nehri'nin yakınlarında bulunmasıyla da dikkat çekiyor.
2009 yılından bu yana Karadeniz Teknik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmaları, Kastabala'nın derin tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Kent, tiyatrosu, hamamı, kutsal alanları, mezarlık alanları, su kanalları, kiliseleri, kale ve konut alanları gibi birçok tarihi yapıyla bezenmiş durumda. Milattan önce 1. yüzyıla kadar uzanan köklü tarihiyle, Kastabala aynı zamanda Tarkondimitos Krallığı'nın da başkenti olarak önemli bir konuma sahip.
Antik kentin manevi önemi, milattan önce 4. ve 5. yüzyıla ait bulunan yazıtlarla da pekiştiriliyor. Bu yazıtlar, antik kente adanmış olan ve kutsal tanrıça olarak kabul edilen Perasia'ya bir saygı duruşu niteliğinde.
Türkiye'de sadece iki antik kent "kutsal antik kent" unvanını taşımaktadır ve Kastabala bu özel unvanı taşıyan nadir yerlerden biri. Diğer kent ise Denizli'deki Hierapolis antik kentidir. Kastabala'nın Roma dönemine ait bir kalesi de bulunmaktadır.
Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, antik kentin, tiyatrosu, sütunları ve diğer tarihi yapılarıyla bölgenin "Efes'i" olduğunu ifade ediyor. Kastabala Antik Kenti, tarihiyle ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.