Cebelibereket Deprem Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kongresi Osmaniye Konteyner Çarşı’da gerçekleştirildi. Kongrede, bölgedeki depremzede vatandaşların ve esnafların yaşadığı zorluklar ele alınırken, dernek başkanı Kadir Karayel yeniden başkan seçildi. Toplantıda, derneğin gelecekteki çalışmaları ve deprem mağdurlarına yönelik yapılacak yardımlar hakkında önemli kararlar alındı.

Cebelibereket Çarşısı (4)

Karayel, yaptığı konuşmada, Osmaniye’de depremin etkilerinin hâlâ sürdüğünü ve depremzedelere verilen sözlerin yerine getirilmediğini bir kez daha vurguladı. Kongreye katılan üyeler, derneğin faaliyetlerini artırarak, bölgedeki mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirtti.

Cebelibereket Çarşısı (2)

Karayel, depremzede vatandaşların ve esnafların yaşadığı sorunların çözümsüz kaldığını, verilen yardım sözlerinin tutulmadığını ve Osmaniye'nin deprem bölgesi statüsünden çıkarılmasının büyük bir hata olduğunu vurguladı. Özellikle depremzede esnafların ve mağdurlarının sahipsiz bırakıldığını belirten Karayel, bölgedeki yetkililerden daha fazla destek beklediklerini ifade etti.

Cebelibereket Deprem Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Karayel, Osmaniye’de 6 Şubat depreminden etkilenen vatandaşların ve esnafların sorunlarının bitmediğini iddia etti. Deprem sonrası Osmaniye’de yıkılan binaların ve iş yerlerinin yeniden yapılandırılması süreci yavaş ilerlerken, mağduriyet yaşayan vatandaşların hak ettikleri yardımlara erişemediğini de belirtti.

Cebelibereket Çarşısı (13)

Deprem Mağdurlarına Verilen Sözler Yerine Getirilmedi

Kadir Karayel, 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası Osmaniye'deki birçok ev ve iş yerinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Ancak, depremzedelere verilen yardım sözlerinin yerine getirilmediğini vurguladı. "Depremden etkilenen vatandaşlarımızın eşyaları heba oldu, evleri yıkıldı ve bu insanlara yardım edileceğine dair sözler verildi. Ancak bugün Osmaniye'de ne ev yardımı alan bir vatandaş var, ne de hak sahipliği konusu çözülmüş durumda. Eski Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından verilen sözler unutuldu. Bu insanlar, hâlâ haklarını alamamış durumda" dedi. Karayel, kendi durumunun diğer depremzedelere göre nispeten iyi olduğunu ifade ederek, "Çok şükür ki ikinci bir evim var, orada kalabiliyorum. Ancak bu imkâna sahip olmayan yüzlerce insan var ve bu insanlar tamamen çaresiz bırakıldı" dedi.

Cebelibereket Çarşısı (11)Osmaniye Deprem Bölgesi Kapsamından Çıkarıldı: “Bu Kararı Kınıyoruz”

Karayel, Osmaniye’nin deprem bölgesi statüsünden çıkarılmasının büyük bir hata olduğunu ve şehrin bu kararla daha da mağdur hale geldiğini belirtti. “Osmaniye'de depremden bu yana iki yıldır enkazı kaldırılamayan binalar var. Ancak nasıl olduysa Osmaniye deprem bölgesi statüsünden çıkarıldı. Bu durum esnafımızı ve vatandaşlarımızı daha da zor durumda bıraktı. Şu anda Osmaniye’deki esnafların neredeyse tamamı, bu haksız karardan ötürü büyük sıkıntı yaşıyor. Deprem sonrası yardımlardan faydalanan Adıyaman, Maraş ve Hatay gibi illerin yararlandığı yardımlardan Osmaniyeli esnaf mahrum kaldı” dedi. Karayel, Osmaniye'nin bu yardımlardan yararlanamamasının büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguladı.

Cebelibereket Çarşısı (10)

Esenevler ve Rahime Hatun Mahallesi Büyük Zarar Gördü

Tüyler Ürperten Cinayet Olayında Şok Detaylar: Anne mi Katil mi? Tüyler Ürperten Cinayet Olayında Şok Detaylar: Anne mi Katil mi?

Deprem sonrası Osmaniye’de bazı mahallelerin tamamen yok olduğunu belirten Karayel, özellikle Esenevler ve Rahime Hatun Mahallesi'ndeki yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti. "Osmaniye’de bazı bölgeler çok büyük zarar gördü. Rahime Hatun Mahallesi çok ciddi hasara uğradı. Eskiden iş yerim ve evim olan yerlerde artık hiçbir şey yok. O mahallelere gittiğimde kayboluyorum" diyerek, şehrin ne kadar büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunu anlattı. Karayel, bu durumun sadece birkaç bölge ile sınırlı kalmadığını, Osmaniye’nin birçok mahallesinde benzer bir tabloyla karşılaşıldığını belirtti. “Bu mahallelerde insanlar artık eski yaşamlarını geri kazanmak için çaba sarf ediyor, ancak yardımlar yetersiz olduğu için bu süreç çok yavaş ilerliyor" dedi.

Cebelibereket Çarşısı (9)

Konteyner Çarşı’da Kadın Esnaflar Büyük Sıkıntı İçinde

Cebelibereket Konteyner Çarşı’da, depremden etkilenen esnafların çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu belirten Karayel, kadın esnafların yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. “Osmaniye’de iki kadın milletvekili var. Bir tanesi CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, diğeri AK Partili Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı Derya Yanık. Her ikisi de seçim döneminde geldiklerinde birkaç fotoğraf çekip gittiler. Seçim sonrası kadın esnaflarımızın dertlerini dinlemek için ikisi de gelmedi. Kadın esnaflarımız, deprem sonrası büyük zorluklarla baş başa kaldı ve ne yazık ki siyasiler tarafından tamamen unutuldu” dedi. Karayel, Osmaniye’deki esnafların çoğunun küçük işletmeler olduğuna dikkat çekerek, “Bu kadın esnaflar, kendi çabalarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Ancak ne yerel yönetimden ne de diğer kurum ve kuruluşlardan yeterli desteği alabiliyorlar” dedi.

Cebelibereket Çarşısı (7)

Başkan Çenet’e Sitem

Kadir Karayel, Osmaniye'deki siyasilerin ilgisizliğinden de yakındı. Özellikle deprem sonrası yaşanan rüzgâr ve fırtına gibi doğal afetlerde bile esnafların yalnız bırakıldığını belirtti. "Depremden sonra seçim zamanı birkaç siyasi gelip burada fotoğraf çektirdi, ama sonrasında kimse uğramadı. Oysa rüzgâr ve fırtına nedeniyle çatılarımız uçtu, iş yerlerimiz büyük zarar gördü. Belediye Başkanı İbrahim Çenet birçok söz verdi bize. Ancak hiçbirini yerine getirmedi. Fotoğraf ve video çektirip gitti. Bir daha da uğramadı." Karayel, Osmaniye’deki esnafların ve vatandaşların siyasiler tarafından kendi hallerine bırakıldığını belirterek, "Deprem sonrası büyük bir afet yaşandı, ancak bu afetin izlerini silmek için birkaç kişi hariç kimse elini taşın altına koymadı. Adeta depremzede esnafları oy deposu ve reklam malzemesi olarak kullandılar" dedi.

Cebelibereket Çarşısı (1)

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ve AFAD Gönüllülerine Teşekkür

Cebelibereket Deprem Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Karayel, Osmaniye'deki deprem mağdurlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerken, Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ve AFAD gönüllülerine teşekkür etmeyi de ihmal etmedi. Karayel, "Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ve AFAD gönüllüleri, deprem sonrası yanımızda oldular ve bizleri yalnız bırakmadılar. Ellerinden gelen her türlü desteği verdiler ve hâlen yardımlarını sürdürüyorlar. Bu zorlu süreçte bizlere yardımcı oldukları için kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Karayel, özellikle Vali Yılmaz'ın depremzedelerle yakından ilgilendiğini belirterek, "Valimiz her zaman bizimle beraberdi ve mağdur olan vatandaşlarımızın yanında durdu. AFAD gönüllüleri de sahada büyük bir özveriyle çalışarak bizlere destek oldular. Bu yardımlar, Osmaniye’nin yeniden ayağa kalkmasında büyük bir rol oynadı" ifadelerini kullandı.

Siyasilerden Sadece Zafer Partili Atakan Ertuğ Yanımızda Olmaya Devam Ediyor

Kadir Karayel, Atakan Ertuğ'un Osmaniye’deki esnaflarla ilgilendiğini ve elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını belirtti. "Zafer Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Atakan Ertuğ, esnafın sorunlarını dinlemek için sık sık buraya gelip yardımcı olmaya çalıştı. Eşiyle sık sık gelip elinden geleni yapıyor, ama onun dışında ne iktidardan ne de muhalefetten kimse yardım eli uzatmadı" dedi. Karayel, Ertuğ'un bu çabalarının en azından yarısını diğer siyasilerden görsek buradaki esnaf mutlu olurdu. Evine ekmek götürürdü. Siftahsız dükkân açıp kapıyoruz. Kendisi ev alışverişlerinin çoğunu çarşımızdan yapıyor. Bunu takdir ediyoruz. "Atakan Ertuğ gibi insanların bu süreçte daha fazla olması gerekiyordu. Biz birlikte Osmaniye'yiz. Bugün umutları, aileleri, hayatları yarım kalmış insanlar olarak burada yaşama tutunmaya çalışıyoruz. Destek bekliyoruz" dedi.

Osmaniye’de İnşaatlar Yükseliyor, Ama Esnaf Faydalanamıyor

Karayel, Osmaniye’de deprem sonrası inşaat sektörünün hızla geliştiğini ancak esnafların bu gelişimden faydalanamadığını belirtti. “Osmaniye’de inşaat sektöründe büyük projeler yapılıyor. Sefa Evler, Metin Tamer İnşaat gibi projeler yükseliyor. Ancak buradaki esnaflar bu projelerden faydalanamıyor. Özellikle yemek sektöründe çalışan kadın esnaflar, inşaat işçilerine bile yemek veremiyor. Bu kadar geniş hizmet yelpazesi olan bir çarşıda, esnafın bu kadar zor durumda kalması kabul edilemez” dedi.

Çöp Sorunu Hâlâ Çözülemedi

Osmaniye’deki esnafların en temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını belirten Karayel, çöp toplama hizmetinin dahi düzgün bir şekilde verilmediğini söyledi. "Çarşıda esnaflar olarak defalarca belediyeyi aradık, ancak çöplerimiz düzenli olarak toplanmıyor. Çöp konteynerleri dolu, sokaklar çöplerle dolu. Bu durumu çözmek için belediye başkan yardımcısını bizzat aradım, ama üç saat geçmesine rağmen çöpler hâlâ yerinde duruyor. Bu koşullar altında vatandaş nasıl bu çarşıya gelsin?" diyerek yaşadıkları temel sorunları dile getirdi. Karayel, belediyenin bu tür hizmetlerde yetersiz kaldığını ve esnafların büyük sıkıntılar çektiğini belirtti.

Yollar ve Tabelalar Eksik, Esnaflar Mağdur

Osmaniye’deki iş yerlerinin doğru düzgün tanıtılmadığını ve yol tabelalarının bile eksik olduğunu belirten Karayel, bu durumun esnafların iş yapmasını zorlaştırdığını söyledi. "Çarşıdaki esnaflarımızın çoğu siftahsız gün kapatıyor. Bunun sebebi yolların ve işaret tabelalarının yetersiz olması. İnsanlar burayı bilmiyor, bu yüzden çarşıya uğramıyorlar. En temel sorunlardan biri bile çözülemiyor. Bu kadar zor durumda olan bir esnaf kitlesi var ve maalesef kimse onların sesini duymuyor" dedi.

Karayel: “Deprem Mağdurları Sahipsiz Kaldı”

Cebelibereket Deprem Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Karayel’in açıklamaları, Osmaniye’deki deprem mağdurlarının hâlâ birçok sorunla baş başa kaldığını gösteriyor. Yardım sözleri yerine getirilmeyen, hak sahipliği çözülemeyen, temel hizmetlerden bile yoksun olan Osmaniyeli depremzede esnaflar ve vatandaşlar, yetkililerden daha fazla ilgi bekliyor. Karayel, "Biz bu derneği, Osmaniyeli depremzedelerin sesi olmak için kurduk. Ancak bu sesi duyan çok az insan var. Osmaniye'nin yeniden ayağa kalkması için daha fazla yardıma ve ilgiye ihtiyacımız var" diyerek yetkililere seslendi.

Cebelibereket Çarşısı (5)-1

Editör: Haber Merkezi