Dünya

Osmaniyeli Diplomat Küçükcan, Asya'nın Ekonomik Gücüne Dikkat Çekti

Osmaniyeli Prof. Dr. Talip Küçükcan, Asya'nın dünya ekonomisindeki artan payını ve Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'ni değerlendirdi.

Abone Ol

Osmaniyeli Prof. Dr. Talip Küçükcan: "Asya'nın Dünya Ekonomisindeki Payı Büyüyor"

Haberler.com YouTube stüdyosunda sunucu Melis Yaşar'a konuk olan, Kadirli ilçesinden Prof. Dr. Talip Küçükcan, Endonezya Büyükelçisi olarak Asya'nın dünya ekonomisinden aldığı payın arttığını ve bu bölgenin dünya politikaları üzerinde daha etkili hale geldiğini belirtti. Küçükcan, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi ile Asya ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurmayı hedeflediğini ifade etti.

Kadirli'li Diplomatın Gözünden Asya'nın Artan Önemi

Haberler.com stüdyosuna konuk olan Kadirli doğumlu Prof. Dr. Talip Küçükcan, Asya'nın dünya ekonomisinden aldığı payın arttığını ve Türkiye'nin 'Yeniden Asya' açılımı ile Asya ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurmayı hedeflediğini açıkladı.

"Asya'nın Dünya Ekonomisindeki Payı Büyüyor"

Asya'nın artan önemine değinen büyükelçi Talip Küçükcan, "Dünyadaki küresel gelişmelere baktığımızda, bir gerçeklik var. Asya'nın dünya ekonomisinden aldığı pay büyüyor. Asya daha merkezi bir konuma geliyor. Dünyadaki ekonomik üretime ve tüketime baktığımızda, Asya'nın zenginleştiğini, daha çok yatırım aldıklarını ve dünya politikaları üzerinde daha etkili hale geldiklerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeniden Asya Girişimi

Küçükcan, Yeniden Asya girişimi ile ne planlandığını şu sözlerle açıkladı: "Türkiye, Asya'yı görmezden gelemez. Türkiye ticareti ve ekonomisi açısından çok büyük bir pazar. Türkiye bu yüzden 'Yeniden Asya' açılımını gündeme getirdi. Asya ülkeleri ile her platformda daha yakın ilişkiler kurmalıyız. Türkiye, Asya'daki bütün ülkelerle diplomatik ilişkileri olan bir ülke, hepsinde büyükelçiliğimiz var. Bu ülkelerin büyük bir çoğunluğunda Yunus Emre enstitülerini açıyoruz. Türk dilini ve kültürünü yaymanın en önemli yollarından birisi kurumsallaşmadır. Yunus Emre gittiği ülkelerde Türkçe öğretiyor. TİKA, bütün bu ülkelerde kalkınma projeleri yürütüyor. Üniversitelerimiz bu ülkelerin üniversiteleriyle anlaşmalar imzalıyor, öğretmen değişikliği yapıyor, konferanslar düzenliyor. İş dünyamız aktif olarak bu ilişkilere katkıda bulunan boyut. Dolasıyla Yeniden Asya açılımının arkasında yatan şey, dünyanın yeniden şekillendiği, jeopolitik dengelerin Asya lehine değiştiği bir dünyada Türkiye geçmişe takılıp kalamazdı. Yeniden Asya Girişimi Endonezya'yı içine alan, geniş kapsamlı bir dış politika vizyonudur." dedi.

Kadirli ilçesinden çıkan ve uluslararası arenada Türkiye'yi temsil eden Prof. Dr. Talip Küçükcan'ın Haberler.com YouTube stüdyosunda yaptığı açıklamalar, Asya'nın dünya ekonomisindeki artan rolüne ve Türkiye'nin bu bölgede daha güçlü ilişkiler kurma çabalarına ışık tuttu. Yeniden Asya Girişimi, Türkiye'nin Asya ile olan bağlarını güçlendirme yönünde atılmış önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

 

Talip Küçükcan Kimdir?

Talip Küçükcan (d. 5 Mart 1963, Kadirli, Osmaniye), Türk siyasetçi ve akademisyendir. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 25. ve 26. Dönem Adana Milletvekili olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Delegasyonu Başkanı ve 25 Ocak 2016 itibarıyla Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkan Yardımcısı olmuştur. TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesidir.

Kadirli İmam Hatip Lisesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Küçükcan, yüksek lisansını Londra Üniversitesi'ne bağlı School of Oriental and African Studies'te, doktorasını ise Warwick Üniversitesi Center for Research in Ethnic Relations'da tamamlamıştır. Aynı üniversitede doktora sonrası araştırmalar da yapmıştır.

Küçükcan, T.D.V. İslam Araştırmaları Merkezi'nde çalışmış, milletvekili seçilmeden önce Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Ayrıca Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü (2011-2014), YÖK Başkan Danışmanlığı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğü ve Toplum ve Ekonomi Araştırmaları Koordinatörlüğü görevlerinde bulunmuştur.

SETA Vakfı tarafından yayınlanan Insight Turkey dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmış ve TRT Açı programında yorumculuk yapmıştır. 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti Adana Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir.

AGİT Dönem Başkanı tarafından Müslümanlara Karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Özel Temsilcisi olarak seçilmiş, bu görev kapsamında ABD, Danimarka, Fransa, Rusya Federasyonu ve Hollanda'da İslam karşıtlığını incelemek üzere ziyaretlerde bulunmuştur.

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı olan Küçükcan, çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayın yapmış ve konferanslar vermiştir.