Eğitim

Osmaniye’de Velilerin Çıraklık Eğitimine Karşı Direnişi

Osmaniye Saimbey Ortaokulu Müdür Yardımcısı Levent Akogul LGS’de 300 puana varamayan öğrencileri çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirdi.

Abone Ol

LGS sınav sonuçlarının ardından Tüm Türkiyede olduğu gibi Osmaniye’de de Öğretmen, Öğrenci ve Velilerin lise tercih maratonu devam ediyor.

 LGS sınavında akademik başarıya ulaşamayan öğrencilerin Çıraklık Eğitim merkezine yönlendirilmesine veliler tepkili yaklaşıyor.

Öğrencilerin nitelikli mesleki eğitim alabilmelerine yönelik, iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan alanlarda kalifiye eleman yetiştiren, öğrencilerin uyum ve devamsızlık sorunlarını gideren etkin bir eğitim – öğretim sistemi uygulayan çıraklık eğitimi tanımadan tepkili yaklaşan velilerin ve öğrencilerin kendilerine en uygun şekilde mesleği seçip, eğitim aldırması gelecekteki genç işsizlik oranını ciddi bir şekilde etkileyeceği kaçınılmaz durumda.

Osmaniye Saimbey Ortaokulu Müdür Yardımcısı Levent Akogul Sosyal Medya Hesabından Meslek başlığı ile bir paylaşım yaparak LGS’de 300 puana varamayan öğrencileri çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirdi.

Akogul Paylaşımda; “Her fırsatta velilerime LGS’de 300 puanı dahi göremeyen öğrencilerinizi illa Anadolu Lisesi okutacağım diye zorlamayın, mesleğe yönlendirin diye tabiri caizse yalvarıyorum. Herhangi bir lise’ye göndereceğinize meslek lisesine hatta daha iyisi çıraklık eğitim aracılığı ile usta/çırak ilişkisi ile meslek öğrenmesi için herhangi bir meslek erbabının yanında yetişmesini sağlayın diyorum. Bunları söylerken biliyorum ki bir çoğu bana içinden küfür ediyor. Ama benim haklı olduğumu çok değil 5 yıl sonra anlayacaklar.

Bugün velilerime anlattığım şeyi bizzat yaşadım. Bir haftadır arabanın altından bir ses geliyordu. Bu sabah ustama gittim beni egzozcuya yönlendirdi. Gittim baktı ve hocam alt motor muhazalığı vida yatağı laşkalaşmış. Bir kaynakla ikisini çözdüm sana 100 Tl olur dedi. İşlem toplam 5 dakika sürdü. Mesleki geçmişi ile bunu hak ediyor. Diyecek lafım yok. 24 yıllık öğretmen olarak benim bir saatlik ders ücretim 96 tl!.

İnsanlar bu zorunlu 12 yıl eğitim dayatmasından, okuma fetişizminden vazgeçmeli, kurtulmalı. Herkes okumak zorunda değil.

Yine defaatle söylüyorum ki, akademik olarak zayıf olan öğrencinizi mesleğe yönlendirin. Koluna altın bir bilezik taksın yoksa ilerde üzülen siz olursunuz. Keyfiniz bilir...” ifadelerine yer verdi.

Çıraklık Eğitim Merkezinde Öğrenci okula kayıt olduğu gün devlet tarafından sigortası (İş kazası, meslek hastalıkları ve sağlık sigortası)devlet tarafından yapılır.

 İşveren öğrenciye asgari ücretin 1/3 oranında aylık ücret öder.

 Öğrenci Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olduğunda aynı zamanda isteğe bağlı olarak diploma programına dahil olup okuldan Lise mezunu olabilir ve mesleği ile ilgili Lise Diploması da düzenlenir.