Bakan Bolat, deprem bölgelerine yönelik hükümetin sağladığı büyük kaynakları ve Türkiye ekonomisinin genel durumu hakkında bilgi verdi.

Bakan Bolat, yaptığı konuşmada, deprem bölgelerinin yeniden inşası için son iki yılda 2 trilyon liranın üzerinde kaynak aktarıldığını belirtti. “Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından, devlet bütçesinin %40’ını oluşturan 2,2 trilyon liralık harcama gerekiyordu. Ancak dayanışmayla bu büyük yükü omuzladık. Daha 2 yılı dolmadan deprem bölgeleri hızla ayağa kalkıyor” dedi.

Türk Eğitim Vakfı ve PwC Türkiye’den Hatay’a eğitimde büyük destek: İki yeni okul açıldı Türk Eğitim Vakfı ve PwC Türkiye’den Hatay’a eğitimde büyük destek: İki yeni okul açıldı

İmam Hatip Liseleri ve Eğitim Modeli

Bakan Bolat, Türkiye’nin eğitim tarihi açısından da önemli bir vurgu yaptı. 1951 yılında İlim Yayma Cemiyeti’nin kurulmasıyla başlayan süreçte, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin açılmasının bu kutlu yolculuğu başlattığını ifade etti. “İmam hatip liseleri, inanç, kültür ve değerlerimizi harmanlayarak oluşturdukları müfredatla maarif dünyasına örnek bir model sunuyor” diyen Bolat, bu okulların vatansever ve ahlaklı bireyler yetiştirdiğini kaydetti.

Ekonomik Zorluklar ve Başarılar

Bakan, küresel zorlukların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini de değerlendirdi. Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan gıda ve enerji fiyatlarına dikkat çeken Bolat, Türkiye'nin bu süreçte uyguladığı politikalarla krizi iyi yönettiğini belirtti. “Son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk ekonomisi önemli bir büyüme kaydetti. Geçen yıl %3,8’lik bir büyüme ortalamasına ulaştık” ifadelerini kullandı.

İşsizlik ve İstihdam

Bakan Bolat, Türkiye’nin işsizlik oranlarının düşüş gösterdiğini ve Ağustos ayında işsizlik oranının %8,5’e gerilediğini belirtti. “Son bir yılda işsizlik %10’un altında seyretti. İşverenler eleman bulamamaktan şikayet ediyor” dedi. İstihdamın 33 milyona yaklaştığını ve tüm bu başarıların zorlu koşullara rağmen gerçekleştirildiğini vurguladı.

Enflasyon ve Ekonomik İstikrar

Enflasyon konusuna da değinen Bolat, uygulanan Orta Vadeli Program’ın temel amacının deprem bölgelerini 3 yılda ayağa kaldırmak olduğunu belirtti. “2024 Haziran’dan itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Gümrüklerde Sıkı Denetim

Bakan, gümrüklerdeki denetimlerin arttığını ve kaçakçılıkla mücadele için ciddi önlemler alındığını ifade etti. Uyuşturucu yakalamalarında bu yıl %400 oranında bir artış sağlandığını belirtti.

Turizm Hedefleri ve Dış Ticaret

Turizmde bu yıl 60 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini ve Türkiye’nin Avrupa'nın en önemli fuar merkezi haline geldiğini dile getiren Bolat, dış ticaret açığının da azalmaya devam ettiğini ifade etti. “Dış ticaret açığımız 122 milyar dolardan 78,5 milyar dolara düştü” dedi.

Konuşmasının sonunda, ÖNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Yorulmaz ve Başkan Adayı Ekrem Kap, Bakan Bolat’a günün anısına hediyeler takdim etti. Bolat, Türkiye’nin güçlü ve istikrarlı bir şekilde yoluna devam edeceğini ve muhalefetin kriz tellallığını boşa çıkaracağını belirtti.

Editör: Resul Özdil