Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, şirketin rüzgar ve biyokütle enerjisi alanındaki yenilikçi projelerini ve Türkiye'nin yeşil enerji hedeflerine katkılarını anlattı.

Asansör sektörü Mayıs 2025'teki buluşmayı bekliyor Asansör sektörü Mayıs 2025'teki buluşmayı bekliyor

Rüzgar ve Su Gücüyle Yenilenebilir Enerji

Eksim Enerji, 2023 yılında 1,7 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek yaklaşık 1,1 milyon ton karbon salımını önledi. Türkiye genelinde 466,6 MW kurulu güce sahip 8 rüzgar santrali bulunan şirketin santralleri arasında İzmir, Balıkesir, Osmaniye, İstanbul, Sakarya, Tokat ve Amasya’da yer alıyor. Ayrıca, Türkiye’de 63 MW ve Gürcistan’da 99 MW gücünde iki hidroelektrik santrali bulunuyor. Akbay, "Osmaniye’deki santrallerimizle bölgenin enerji ihtiyacını karşılayarak önemli bir katkı sağlıyoruz" dedi.

Osmaniye'de Rüzgarın Gücüyle Yeşil Dönüşüm Eksim Enerji’nin Başarısı (3)Biyokütle Enerjisi ve Sürdürülebilir Biyoyakıt Üretimi

Eksim Enerji, rüzgar ve hidroelektrik enerjisine ek olarak biyokütle kaynaklarına da yöneliyor. CEO Arkın Akbay, odun talaşı ve orman artıkları gibi biyokütle kaynaklarından sürdürülebilir biyoyakıt üretimine yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti. "Bu kapsamda 1,2 MW elektrik üretebilen motor ve alternatörden oluşan bir güç grubunu işletmeye aldık" diye ekledi.

Gelecek Vizyonu: Hidrojen Depolama ve Ar-Ge Çalışmaları

Yenilenebilir enerji kaynaklarının artışıyla birlikte hidrojene dönüşüm ve hidrojenin depolanmasının önemine değinen Akbay, gelecekte bu alanlarda daha fazla çalışacaklarını ifade etti. "Yenilenebilir enerji ile iklim değişikliğini tersine çevirip suyu koruyarak, hidrojen ile baz yük ve esneklik ihtiyacımızı sağlamalıyız" dedi.

Osmaniye'de Rüzgarın Gücüyle Yeşil Dönüşüm Eksim Enerji’nin Başarısı (2)Yenilenebilir Enerjiye Yatırımlar Artarak Devam Ediyor

Türkiye’nin coğrafi ve topografik avantajlarını kullanarak yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımların önemine değinen Akbay, "Türkiye, hidroelektrik potansiyelinin büyük kısmını hayata geçirdi ve jeotermal enerji üretim kaynakları ile de dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyor. Atıklarımızın büyük kısmını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz" diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'nin enerji üretiminin %50'den fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor ve bu oran her geçen yıl artıyor.

Osmaniye'de Rüzgarın Gücüyle Yeşil Dönüşüm Eksim Enerji’nin Başarısı (1)Osmaniye’de Yeşil Ekonomiye Katkı

Osmaniye’deki rüzgar santralleri ile yeşil ekonomiye büyük katkı sağlayan Eksim Enerji, bölgedeki enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, çevre dostu projeleriyle de dikkat çekiyor. Akbay, "Karaman ve Yozgat'taki rüzgar santrallerimizin inşasına yakında başlıyoruz. Urfa'daki büyük ölçekli güneş santralimizi de bu sene devreye almayı hedefliyoruz" dedi.

Eksim Enerji, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı sağlarken, Osmaniye gibi bölgelerde yerel ekonomiyi canlandırarak sürdürülebilir kalkınmaya destek vermeye devam ediyor.

Editör: Resul Özdil