Ancak bu süreç, şehir dışında eğitim görecek öğrenciler için yeni bir sınavın habercisi: barınma sorunu. Türkiye genelinde hızla artan kira fiyatları, öğrencileri ve ailelerini zorluyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (4)

İstanbul’da öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde 100 metrekare 2+1 evin ortalama kirası 20 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Bu fiyatlar, üniversiteli gençlerin bütçelerini zorlayacak seviyelere ulaştı.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (5)

Avcılar, 20 bin TL ile en uygun fiyatı sunarken, Beşiktaş ve Kadıköy’de bu rakam 35 bin TL’ye kadar çıkıyor. Şişli’de ise ortalama kira 30 bin TL. İstanbul'da kira artış oranı son bir yılda yüzde 100’e ulaşırken, 3 yıllık değişim yüzde 980 gibi yüksek bir artış gösteriyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (6)Ankara da benzer bir tablo sunuyor. Prestijli üniversiteleri barındıran başkent, öğrenciler için cazip bir şehir olmasına rağmen kira fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Bahçelievler, Beşevler, Emek gibi öğrenci yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde 100 metrekare 2+1 dairelerin ortalama kirası 14 bin TL’den başlıyor. Deprem felaketi sonrası yoğun göç alan Ankara, kira artışında ilk sırada yer alıyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (2)İzmir’de de durum farklı değil. Öğrencilerin en çok tercih ettiği Buca, Bornova, Çiğli, Konak ve Balçova ilçelerinde kiralar yüzde 90’ın üzerinde artış gösterdi. Buca’da 2+1 100 metrekare ev için ortalama kira 17 bin 500 TL iken, Bornova ve Balçova’da bu rakam 24 bin TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’de öğrenci bölgelerinde kira artışı 3 yılda yüzde 800’ü aştı.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (3)

Üç büyük ilin dışında Eskişehir, Konya, Bursa, Kocaeli ve Kayseri gibi öğrenci şehirlerinde de kiralar yüksek. Araştırmalara göre bu illerde konut kiraları 10 bin TL’nin altına inmiyor ve 18 bin 750 TL’ye kadar çıkabiliyor. Öğrenciler için barınma maliyeti, ülke genelinde ciddi bir yük haline gelmiş durumda.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (1)

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konutta arz ve talep dengesinin sağlanamaması nedeniyle kira fiyatlarının artmaya devam ettiğini belirtiyor. Haziran 2022’de getirilen yüzde 25 zam sınırının sona ermesi, yaz aylarında talebin artmasıyla birlikte kira bedellerine yansıyor. Deprem nedeniyle azalan konut stoku ve yeni konut talebi de kira artışlarını tetikliyor. Bu yıl öğrencilerin daha fazla zorluk çekeceği öngörülüyor.

Osmaniye'de Deprem Konutları İçin Kura Heyecanı (4)Öğrenciler İçin 5 Önemli Tavsiye

  1. Ulaşım Maliyetlerini Düşünün: Ev kiralarken şehrin gelişim çeperlerini seçmek fiyat avantajı sağlasa da ulaşım maliyetlerini ve sosyal hayata olan uzaklığı da göz önünde bulundurun.

  2. Aidat Bedellerini Öğrenin: Ev kiraları kadar aidatlar da önemli bir gider kalemi. Kiralama öncesi aidat bedellerini mutlaka öğrenin. Eski binalardan kaçının, hem deprem riskini hem de çıkabilecek masrafları düşünün.

    Borsa'da neler oluyor? Borsa'da neler oluyor?
  3. Sözleşme Yapın: Evi bulduktan sonra sözleşme yapın, sözlü anlaşmalara güvenmeyin.

  4. Ev Arkadaşınızla Birlikte İmza Atın: Ev arkadaşınız varsa sözleşmeye hepiniz birlikte imza atın. Yoksa imzayı atan sizi evden çıkarabilir ya da ev sahibi ‘alt kiralama’ yapılıyor diyerek tahliyenizi isteyebilir.

  5. Tahliye Taahhüdüne Dikkat Edin: Ev sahiplerinin büyük kısmı tahliye taahhüdü istiyor. Bu taahhüde imza atarken eğitim sürenizi hesaba katın. Boş bir tahliye taahhüdüne imza atarsanız, ev sahibinin istediği tarihi yazma hakkı olduğunu unutmayın.

Editör: Resul Özdil