Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem'in bebeği 2 yaşına girdi Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem'in bebeği 2 yaşına girdi

Simillium türü sineklere karşı yürütülen çalışmalar kapsamında son ilaçlama da gerçekleştirilerek, toplamda %95 başarı sağlandı.

Kızılırmak Çevresinde 9. Kez İlaçlama Yapıldı

Nevşehir İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, Kızılırmak çevresinde Simillium sineklerine karşı biyolojik mücadele çerçevesinde belirlenen üç noktada son ilaçlamayı yaptı. Yüksekli ve Şahinler köyleri ile HES bölgesinde gerçekleştirilen bu son çalışmada 210 litre biyolojik ilaç kullanıldı. 2024 yılı boyunca toplamda ise 3 bin litre biyolojik ilaç kullanılarak, Simillium sineklerinin popülasyonu kontrol altına alındı.

Mücadele 2005 Yılından Beri Sürüyor

Kızılırmak çevresinde yürütülen mücadeleye ilişkin açıklama yapan Nevşehir İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Mustafa Enis Azaklı, Simillium türüne karşı yapılan ilaçlamaların özellikle larva döneminde etkili olduğunu vurguladı. Azaklı, "Bu mücadele 2005 yılında başladı. Her yıl belirli aralıklarla ilaçlama yapıyoruz. 2024 yılı Simillium ile mücadelemizin son aşamasını gerçekleştirdik" dedi.

Larva Döneminde Başarı Yüksek

Azaklı, ilaçlama çalışmalarının genellikle mart ve nisan aylarında, sineklerin larva döneminde başladığını ve 10 günlük aralıklarla devam ettiğini belirtti. "Popülasyonu larva dönemindeyken yakalayarak, sineklerin büyüyüp çevreye zarar vermesini engelliyoruz," diyen Azaklı, bu yıl da %95 oranında başarı sağladıklarını ifade etti.

Hayvanlar ve Çiftçiler Stresten Etkileniyor

Simillium sineklerinin çevredeki insanları ve özellikle hayvanları strese soktuğunu belirten Azaklı, sineklerin hayvanların baş bölgesine toplu halde konduğunu ve bu durumun hayvanların nefes almakta zorluk çekmesine neden olduğunu söyledi. Bu stresin et ve süt verimini düşürdüğünü vurgulayan Azaklı, "Çiftçilerimiz bu durumdan rahatsız oluyor. Biz de bu zararı en aza indirmek için yıl boyunca mücadelemizi sürdürüyoruz," şeklinde konuştu.

Nevşehir İl Özel İdaresi'nin Kızılırmak çevresinde yürüttüğü bu biyolojik mücadele, hem hayvan sağlığını korumak hem de çevredeki insanları rahatlatmak amacıyla büyük bir titizlikle devam ediyor.

Editör: Resul Özdil