TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve benzeri suçlarla mücadelenin siyaset üstü bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini belirtti. Yanık, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nu ziyaret ederek basın mensuplarıyla bir araya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Eleştirilere Yanıt

Kadına yönelik şiddetle ilgili "Hukuki tedbirler yetersiz, AK Parti kadına önem vermiyor" şeklindeki söylemler hatırlatılan Yanık, bu konuda önleyici tedbirlerin ve toplumsal farkındalığın önemine vurgu yaptı. Yanık, "Kadına yönelik şiddet konusunda önleyici tedbirler, toplumsal farkındalık ve en son aşamasını düzenleyen yasalar var." dedi. Yasal düzenlemeler konusunda eleştirilere açık olduklarını belirten Yanık, "Bunları da zaten önümüzdeki yargı paketinde değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Pedalsız, Direksiyonsuz, Otonom Araçlar Çağı Başlıyor Pedalsız, Direksiyonsuz, Otonom Araçlar Çağı Başlıyor

Toplumsal Farkındalık ve Önleyici Tedbirlerin Önemi

Yanık, yargı düzenlemesi yapmanın bu meselelerdeki en kolay kısım olduğunu, asıl önemli olanın toplumsal farkındalığın artırılması ve önleyici tedbirlerin uygulanması olduğunu belirtti. AK Parti'ye kadın cinayetleri konusunda yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Yanık, "Bu konuda eleştirilecek en son siyasi iradedir AK Parti. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ilk günden itibaren kadınların siyasete katılması konusunda verdiği samimi müdahale her platformda bilinir." dedi.

derya yanık Anadolu Yayıncılar Federasyonu

İnternetin Yaygınlaşması ve Toplumsal Tehlikeler

Yanık, AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde internetin çok sınırlı olduğunu, bugün ise çok yaygın hale geldiğini belirterek, internet ortamından bağımsız bir faaliyetin bulunmadığını vurguladı. Kadın ve çocuklara yönelik suçlarla mücadelenin, sanal alan tehlikelerine karşı ortak bir tutum belirlemeden mümkün olmadığını söyledi.

İstanbul Sözleşmesi ve Kadına Yönelik Şiddet

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin arttığı söylemi üzerine Yanık, sözleşmenin bir çerçeve metin olduğunu ve yasal düzenlemelerle içeriğinin oluşturulduğunu ifade etti. Yanık, "İstanbul Sözleşmesi varken de cinayetler vardı maalesef, yokken de var maalesef. Bu tartışma bizi kısır bir noktaya kilitliyor." dedi.

Ailelerin Rolü ve Çocukların Korunması

Yanık, ailelerin çocukların korunmasındaki rolüne dikkat çekerek, çocukların şiddet ve istismarda zarar gördüğünü belirtti. Yanık, "Geç kaldığınızda çocuğunuza daha büyük bir zarar veriyorsanız, geç kaldığınızda o çocuk toplumsal tehdide dönüşüyorsa artık orada anne, baba şefkatini bir kenara bırakmanız lazım." dedi.

Derya Yanık 2 Anadolu Yayıncılar FederasyonuBirleşmiş Milletler Sistemi ve Filistin Meselesi

Yanık, Birleşmiş Milletler sisteminin iflas ettiğini belirterek, İsrail'in yaptığı katliamı dünyadaki mevkidaşlarına aktarma adına çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in saldırılarını "bölgesel tehdit" olarak nitelediğini hatırlatan Yanık, bu tehdidin küresel bir boyuta ulaştığını ifade etti.

Editör: Mustafa Düzenli