Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısı sonucunda politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkardı. İşte alınan kararlar ve ekonomiye yönelik önlemler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini artırma kararı aldı. Toplantı sonucunda alınan kararlar ve açıklamalar ekonomi çevrelerinde geniş yankı buldu.

Politika Faizi Yüzde 42,50'ye Çıkarıldı

TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40'tan yüzde 42,5'e çıkardı. Bu kararla enflasyonla mücadele kapsamında daha sıkı bir para politikası izlenmesi hedefleniyor. Faiz oranındaki bu artış, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması amacını taşıyor.

Enflasyon ve Ekonomik Gelişmeler Değerlendirildi

Kurul, toplantıda enflasyon ve ekonomik gelişmeleri değerlendirerek aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı. Enflasyonun kasım ayında sınırlı bir artış gösterdiği ancak manşet enflasyonun, Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu bir seyir izlediği ifade edildi. Yurt içi talep, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını sürdürdüğü belirtilirken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşme gözlendiği ifade edildi.

Parasal Sıkılaştırma Hızı Yavaşlatıldı

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Bu çerçevede, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerektiği müddetçe sürdürülecek parasal sıkılığın, enflasyonun hedeflere yönlendirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Finansal Koşullardaki İyileşme ve Yerli Paraya Destek

Kurul, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki artış, talepteki dengelenme ve yerli para varlıklarına artan talebin Türk lirası üzerindeki baskıyı hafiflettiğini belirtti. Yerli para mevduat payını artırmaya yönelik düzenlemelerin finansal sıkılığı güçlendirmeye devam edeceği ifade edilirken, bu durumun bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Kurul'un İleriye Dönük Politika Vurgusu

Kurul, alınan kararlar doğrultusunda faiz kararlarını ve parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, finansal istikrarı güçlendirecek düzenlemelerle piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmaya odaklanacak.

Asgari ücret tahminleri çalışanları hayal kırıklığına uğrattı Asgari ücret tahminleri çalışanları hayal kırıklığına uğrattı

Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceğini ve politika kararlarını şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini vurgulayarak, bu çerçevede alınan kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir yaklaşımla gerçekleşeceğini ifade etti.

Bu kararlar, enflasyonla mücadelede ve fiyat istikrarının sağlanmasında atılan önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Kamuoyu, bu kararların ekonomik göstergelere olan etkilerini ve önümüzdeki dönemdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip edecektir.Ayrıca, TCMB'nin bu kararlarıyla birlikte finans piyasalarındaki hareketlilik ve yatırımların nasıl etkileneceği merak konusu olacaktır.