Osmaniye’de Çiftçilere 98 Milyon TL Tarımsal Destek Ödemesi Yapıldı Osmaniye’de Çiftçilere 98 Milyon TL Tarımsal Destek Ödemesi Yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile kredi kartı işlemlerinde komisyon alan firmalara ağır yaptırımlar getirildi.

Kredi kartı ile ödeme yapan vatandaşlardan haksız yere komisyon talep eden işletmelere, 200 bin TL’ye kadar para cezası uygulanacak. Bu düzenleme, uzun yıllardır komisyon ücretleri sebebiyle mağdur olan tüketicilerin yüzünü güldürdü. Özellikle TÜVTÜRK'ün uyguladığı komisyonlar, vatandaşlar arasında büyük tepkiye yol açmıştı.

TÜVTÜRK’ün Tartışmalı Komisyon Uygulaması

Araç muayene istasyonu olarak hizmet veren TÜVTÜRK, uzun süredir kredi kartı ile yapılan ödemelerde 80 TL’ye varan komisyon ücretleri talep ediyordu. Bu uygulama, hem ticari araç sahiplerinden hem de bireysel kullanıcılarından ciddi eleştiriler almıştı. Yeni düzenleme ile bu haksız uygulamaya son verilecek. Vatandaşlardan tahsil edilen komisyon ücretleri iade edilecek.

Geri Ödeme ve Hak Talepleri

TÜVTÜRK, araç muayenesi sırasında kredi kartı ile ödenen 88 TL’lik komisyon ücretlerini geri ödemekle yükümlü olacak. Vatandaşlar, geriye dönük 5 yıla kadar komisyon iadelerini talep edebilecek. Ticari araç sahipleri için yıllık bazda iade süreci işlerken, şahsi araç sahipleri 2 ila 3 komisyon ödemesini geri alabilecek.

Bakan Şimşek: “Komisyonlar Kabul Edilemez”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni düzenleme hakkında yaptığı açıklamada, "İşletmelerin banka komisyon oranlarını gerekçe göstererek kredi kartı ile yapılan ödemelerden ek ücret talep etmesi kabul edilemez. Artık tüm esnaf ve işletmeler, kredi kartı ile ödemeyi kabul etmek zorunda. Kartla ödeme almayan veya ek ücret talep eden işletmelere 200 bin TL’ye kadar ceza uygulanacaktır," dedi.

Bu düzenleme, vatandaşların daha adil bir şekilde hizmet almasını sağlamanın yanı sıra, işletmeler üzerinde de ciddi bir baskı oluşturacak. Tüketiciler, kartla ödeme yaparken komisyon ödemeyecekleri bir döneme girerken, bu gelişme hem kredi kartı kullanıcıları hem de esnaflar için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Resul Özdil