Erzurum’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, yüzde 300’ün üzerinde zam yapan 400 civarında özel okula gerekli yaptırımların uygulandığını belirtti. Ayrıca, LGS’de mahkeme tarafından iptal edilen bir soruyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

Fahiş Kitap Fiyatlarına Ceza

Özel okullarda yıllık 60 bin TL’yi bulan kitap fiyatlarına tepki gösteren Bakan Tekin, sistemde yer almayan ve yasa dışı yollarla ücret toplayan okullara karşı sert yaptırımlar uyguladıklarını dile getirdi. Tekin, "Okullar kendi kitaplarını öğrencilere verebilir ancak bunları sisteme girmeleri gerekiyor. Örneğin bir okul 20 bin TL’ye kitap sattıysa, bu bilgiyi sisteme girecek ki biz sonraki yıl yapacağı fiyat artışını takip edebilelim. Ancak bazı okullar, havale, EFT gibi yollarla ücret alıyorlar. Bu tür yöntemler suç teşkil ediyor" dedi.

Önümüzdeki yıl enflasyon artı yüzde 5 oranında fiyat artışının kabul edilebilir olduğunu belirten Tekin, bu sınırın üzerinde fiyat artışı yapan okulların fahiş fiyat uygulayıcısı olarak kabul edileceğini ve cezalandırılacağını ifade etti. "Yaklaşık 400 civarında okul, yüzde 300’ün üzerinde zam yaptı ve hemen gerekli cezaları verdik" diye ekledi.

LGS Soru İptali: 10 Bin Öğrenci Etkilendi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) mahkeme tarafından iptal edilen bir soruyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, yaklaşık 10 bin öğrencinin bu iptalden etkilendiğini belirterek, "İdare mahkemesi, sınavdan 100 gün sonra 11 Eylül’de bu soruyu iptal etti. Temyize gitmem durumunda lehime sonuçlanabilir ancak bu kez de öğrenciler mağdur olacak" dedi. Bu sebeple temyiz hakkından feragat ettiklerini ifade eden Tekin, mağduriyet yaşanmaması için puanı yeniden hesaplanan öğrencilerin bir üst tercihe, kontenjan sınırlaması olmaksızın yerleştirilebileceğini açıkladı. Ayrıca, mevcut kayıt yaptırdıkları okullara puanı tutmayan öğrencilerin de "kazanılmış hak" kapsamında okullarında eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

Osmaniye’de Ücretli Usta Öğreticilerin Sesi Yükseliyor Osmaniye’de Ücretli Usta Öğreticilerin Sesi Yükseliyor

Hayalet Sınıf Olan 500 Okula Ceza Verildi

Bakan Tekin, hayalet sınıf uygulamasıyla ilgili de önemli bilgilendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz yıl hayalet sınıf nedeniyle 500 okula ceza kesildiğini belirten Tekin, bu tür uygulamaların tespit edilmesi durumunda yine sert yaptırımlar uygulanacağını vurguladı.

Özellikle lise son sınıfa geçen öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmak amacıyla açık liseye geçtiklerini ve merdiven altı kurslara yöneldiklerini söyleyen Tekin, "Biz bu uygulamayı göreve gelir gelmez kapattık. 9. sınıfta fen lisesine kayıt yaptırıp, 12. sınıfa geçince açık liseye geçen öğrenciler nedeniyle hayalet sınıflar ortaya çıktı. Bu durum başka öğrencilerin yerleşmesini engelliyor ve bu tür uygulamalar ciddi mağduriyetler yaratıyor. Hayalet sınıf oluşturan liselere ağır yaptırımlar uyguluyoruz" dedi.

Bakan Tekin’in açıklamaları, eğitim sisteminde yaşanan aksaklıkların üzerine gidileceğini ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını bir kez daha gösterdi. Fahiş kitap fiyatları, LGS’de yaşanan soru iptali ve hayalet sınıflar gibi önemli konuların gündemde olması, veliler ve öğrenciler için büyük önem taşıyor.

Editör: Resul Özdil