Osmaniye’de Ücretli Usta Öğreticilerin Sesi Yükseliyor Osmaniye’de Ücretli Usta Öğreticilerin Sesi Yükseliyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çiftçilik yapan İbrahim Çoban, bu yıl patlıcan fiyatlarının düşmesi nedeniyle zarar ettiğini belirterek duruma tepki gösterdi.

Geçen yıl kilosunu 14 liraya sattığı patlıcanı, bu yıl 10 liradan satmak zorunda kalan Çoban, çiftçilerin artan maliyetlerle başa çıkamadığını ifade etti.

Patlıcan (2)Çiftçi İbrahim Çoban, "Yıllardır patlıcan ve pırasa ekiyorum. Geçen sene 14 liradan sattığım patlıcanı, bu sene sebze halinde 10 liradan satıyorum. Tarla kirası, işçilerin ücretleri ve gübre masrafları, satış fiyatını karşılamıyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda patlıcan ekmeyi düşünmüyorum. Beş dönüm tarlada yaptığım masrafı kurtaramadım. Eğer toplatmazsam, geriye dönük masraflarımı bile karşılayamayacağım. Mecburiyetten toplatıyorum, kâr etmedim, ana param bile çıkmadı," dedi.

Patlıcan (1)Patlıcan üretiminin maliyetlerini de detaylandıran Çoban, "Fidenin tanesini 5 liradan aldım ve yaklaşık olarak dönüme bin tane fide ektim. Fideye 20 bin lira harcadım. Ekimi ve diğer masraflarımı topladığımda, maliyetim 50 bin lirayı buldu. Geçen sene 14 liradan sattık, bu yıl 20-25 lira arasında satmam gerekirdi ki kâr edeyim. Ancak, mazotun fiyatı 38 liradan 45-46 liraya çıktı. Bu da ek bir maliyet oldu," diye konuştu.

Patlıcan (1)-1Çoban, artan maliyetler karşısında çiftçilerin zor durumda olduğunu vurgulayarak, "Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Ekim alanları daraldıkça fiyatlar yükselir ve bu da tüketiciyi olumsuz etkiler. Halkımız, fiyatlar artarsa patlıcandan imam bayıldı yapıp yemeğini yiyemeyebilir," ifadelerini kullandı.

Editör: Resul Özdil