Genel

Kadın İşçilerin Emekleriyle Tarlalardaki Halılar Pastelleşiyor

Antalya’da tarlalara serilen el dokuması halı ve kilimlerin pastelleşme sürecinde kadın işçilerin rolü büyük.

Abone Ol

Kadınların Emeğiyle Halılar Pastelleşiyor

Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki yüzlerce dönümlük tarım arazisinde, hasat döneminin sona ermesiyle birlikte farklı bir hareketlilik yaşanıyor. İlkbaharda tarım ürünlerinin hasadı için çalışan kadın işçiler, yaz aylarında halı ve kilimlerin pastelleşmesi için ter döküyor.

Kadın İşçilerin Yoğun Çalışma Şartları

Kadın işçiler, birbirinden değerli halı ve kilimleri özenle sererek renklerinin solarak pastel tonlara dönüşmesini sağlıyor. Her gün 40 derece sıcaklık altında çalışan işçiler, rüzgar nedeniyle ters dönen ve kıvrılan halıları düzeltiyor, belli aralıklarla tozlarını arındırıyor. Yağmur ihtimalinde halıları toplayıp kapalı alana koyuyor, yağmurun ardından tekrar seriyorlar.

Aile Ekonomisine Katkı Sağlıyorlar

Halı şirketlerinin mevsimlik olarak çalıştırdığı kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yoğun çaba sarf ediyor. Kadın işçiler, eylülden itibaren toplanan halıları yurt dışındaki satış bölgelerine gönderiyor.

Halı Ticaretinde Kadınlar

Killik Mahallesi'nde halı ticareti yapan şirketin saha sorumlusu Ayşe Akbaba, halı tarlalarında mesainin sabah 08.00’de başladığını belirterek, “Halı tarlalarında yüzde 80 kadın işçiler çalışıyor. Hepsi çevre köylerden gelen kadınlar ve ailelerine katkı sağlamak için çabalıyorlar. Halılara bir kadın özeniyle dokunuyorlar.” dedi.

İşçi Kadınların Görüşleri

İşçi kadınlardan Döndü Özmen, her gün halıların yönünü değiştirdiklerini ve sıcak hava nedeniyle zorlandıklarını ifade ederek, “Çalışırken bazen özendiğim halılar oluyor. Özellikle Döşemealtı halısı ve kilimini çok seviyorum.” dedi. Huriye Okçu ise halı tarlalarında çalışmanın zevkli olduğunu ve ev ekonomisine katkı sağladığını belirtti.

Liseli Sena’nın Hayalleri

Lise öğrencisi Sena Orman, yıkanan halıları tarlalara serdiklerini anlatarak, “Kışın okuldayım, yazın da burada çalışarak harçlığımı çıkarıyorum. Tek hayalim üniversitede güzel bir bölüm kazanarak iyi bir meslek sahibi olmak.” dedi.

Fotoğraf : AA