1957 yılında CIA'nın yardımıyla casus yetiştirmek ve istihbaratçı eğitmek amacıyla kurulan bu örgüt, adını İran eski savunma bakanı Ali Rıza Asgari'nin kaybolması gibi olaylarla duyurmuştur.

SAVAK, gizlilik ve etkinliğiyle bilinen bir servis olup, bilgi ve faaliyetleri genellikle gizli tutulmuştur. Örgütün, olası bir savaş durumunda kullanılmak üzere 60.000'e kadar özel tim eğitimli istihbaratçısı olduğu iddia edilmektedir. Teknoloji alanında da faaliyet gösteren SAVAK, İran'ın tüm iletişim kaynaklarını denetlemekteydi.

SAVAK'ın tutuklama ve sorgulama yetkileri neredeyse sınırsızdı ve kendi gözaltı merkezlerine sahipti. Ancak, 1979'daki İran İslam Devrimi ile birlikte örgüt, yerini daha sınırlı bir iç istihbarat birimi olan VEVAK'a bıraktı. Devrim sonrası birçok SAVAK üyesi yurtdışına kaçarken, bazıları idam edildi ve bir kısmı yeni istihbarat teşkilatının kuruluşuna katkıda bulunduğu iddia edildi.

Hatay'da yaralı bulunan atmaca tedaviye alındı Hatay'da yaralı bulunan atmaca tedaviye alındı

SAVAK'ın İran'ın dışında etkin bir istihbarat birimi olduğu, özellikle devrim öncesi Irak ve diğer Arap ülkeleriyle yaşanan gerginliklerde gelen istihbaratlarla görülmüştür. Bu sürtüşmelerde zamanında alınan istihbaratlar sayesinde savaşın önlenmesi, örgütün etkinliğini gösteren önemli bir örnektir.

SAVAK'ın tarihi, İran'ın istihbarat ve güvenlik tarihinde önemli bir dönemi temsil etmektedir.

Editör: Resul Özdil