Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Instagram, artık Türkiye'den erişilemez durumda. Bu karar, 2 Ağustos 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alındı. BTK'nın internet sitesinde yapılan sorgulamada şu açıklama yer aldı:

"instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir."

İletişim Başkanı Altun, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü‘nü Kutladı

Fahrettin Altun'un Tepkisi: "Sansür Girişimi"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada Instagram'a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Altun, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastın ardından Instagram'ın taziye mesajlarını engellemesini "sansür girişimi" olarak nitelendirdi. Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hatay'da "Türkiye'nin Huzuru Toplantısı"nda konuştu: İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hatay'da "Türkiye'nin Huzuru Toplantısı"nda konuştu:

"İsrail ne kadar Filistinli öldürürse öldürsün, Filistin'in haklı davası tarihten silinmeyecektir. İsrail devleti de yargısız infazların, suikastların, işgalin ve soykırımın faili olarak tarihe geçecektir. Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız. Filistin er ya da geç özgür olacaktır. İsrail ve destekçileri bunu engelleyemeyecektir."

Kullanıcılar Ne Yapacak?

Instagram'ın Türkiye'de erişime kapatılması, milyonlarca kullanıcının sosyal medya deneyimini etkiledi. Kullanıcılar, şu anda alternatif platformlara yönelmek zorunda kalıyor. VPN gibi çözümlerle Instagram'a erişmeye çalışanlar da mevcut. Ancak bu durumun ne kadar süreceği belirsiz.

Editör: Resul Özdil