Türkiye’de, Instagram’a yönelik bir erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen bu karar, katalog suçlar kapsamında yer alan ve platformda tespit edilen birden fazla ihlal nedeniyle uygulandı. Karar, kullanıcıların erişimini etkilerken, engelin ne zaman kaldırılacağı ise içeriklerin kaldırılmasına bağlı olarak belirlenecek.

Instagram (2)BTK’nın site bilgileri sorgulama sayfasında dün itibarıyla Instagram’a erişim engeli kararı verildiği kaydedildi. Milliyet’in haberine göre, engelleme kararı; "uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa karşı cinsel istismar", "intihara sevk etme", "Atatürk aleyhine işlenen suçlar", "yağma ve nitelikli yağma", "soykırım suçu" ve "devlete karşı savaşa tahrik" gibi suçları içeren katalog suçlar çerçevesinde, Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler sonucu alındı.

Instagram (1)Önce Uyarı, Sonra Engel

BTK, içerik ihlalleri nedeniyle ilk olarak Instagram’ın sahibi olan Meta şirketinin Türkiye temsilciliği ile irtibata geçerek belirtilen içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Ancak, bu içeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli tedbiri uygulanmaya başlandı.

Instagram (5)Sosyal Medyada Tepkiler

Erişime engelleme kararı sonrası, sosyal medyada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas lideri İsmail Haniye ile ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram’ı kınayan açıklamaları gündeme geldi. Ancak, erişim engeli kararının bu olayla ilgili olmadığı ve bu nedenle engelleme kararının bu konuyla ilişkili olamayacağı vurgulandı.

Instagram (4)Süreç ve Yorumlar

Erişim engelinin ne zaman kaldırılacağı, Instagram’ın içeriklerle ilgili tutumuna bağlı olarak değişiklik gösterecek. Eğer Instagram belirtilen içerikleri kaldırırsa, erişimin kısa sürede sağlanması bekleniyor. Aksi durumda, BTK’nın tedbir niteliğindeki kararının ardından mahkeme sürecinin uzayabileceği ifade ediliyor.

Instagram (3)Hüseyin Yayman’ın Açıklamaları

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, karar hakkında “Meta şirketinin Türkiye’de hukuku yok sayan çifte standardını asla kabul etmiyoruz” diyerek, Instagram ve Meta’nın sansür uygulamalarına karşı çıktığını belirtti. Yayman, Instagram’ın ifade özgürlüğüyle örtüşmeyen tavırlarını kınayarak, BTK’nın kararını desteklediğini ifade etti.

Instagram (7)E-Ticarete Etkisi

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram’a erişim engelinin e-ticarete olan etkilerini değerlendirdi. Ekmekçi, sosyal medyada yapılan e-ticaretin toplam e-ticaretin yüzde 10’unu oluşturduğunu ve bu engellemenin büyük bir ekonomik hacmi etkileyebileceğini söyledi.

Instagram (6)Türkiye’de Instagram’ın önemli bir e-ticaret kanalı olduğunu vurgulayan Ekmekçi, engelin etkilerinin diğer platformlara kayabileceğini belirtti.

Kalyon Karapınar GES'te Robsys robotları devrede Kalyon Karapınar GES'te Robsys robotları devrede

Instagram (8)Bu gelişmeler ışığında, Instagram’a yönelik erişim engelinin sürecine dair gelişmeler ve etkileri, kamuoyunda yakından takip ediliyor.

Muhabir: Haber Merkezi