Hurdacıların son dönemde aradığı bu eşyaların, aslında altın kaplama bileşenler içerdiği anlaşıldı. İşte detaylar...

Evdeki Elektronik Eşyalarda Altın Var! Hurdacılara Dikkat

Döviz kurundaki yükselişle birlikte, elektronik eşyaların fiyatları da rekor seviyelere ulaştı. Bozulan elektronik eşyalar, yüksek fiyatları nedeniyle artık bir servet değerinde. Evlerde bulunan bazı eşyaların içinde altın olduğu, bu nedenle çöpe atılmaması veya ucuz fiyatlarla hurdacılara verilmemesi gerektiği açıklandı.

iOS 18 ile iPhone’a Yeni Özellikler iOS 18 ile iPhone’a Yeni Özellikler

Hangi Elektronik Parçalarda Altın Bulunuyor?

Eskişehir'de telefon tamirciliği yapan Hıdır Yıldız, çöpe giden cihazlardan aslında büyük paralar kazanıldığını belirtti. Bilgisayar ve telefonların anakartlarında bulunan iğnelerin altın kaplama olduğunu söyleyen Yıldız, "Ana kartlar elektronik sistemlerin çoğunda var ve sarı gördüğünüz alaşımların yüzde 99'u altın" dedi.

İstanbul'dan gelen ve kilo ile hurda toplayan bir kişiden bu işi öğrendiğini belirten Yıldız, "Telefonların içerisindeki ana kartları, kiloyla belirli fiyatlarda satın aldıklarını anlattı. Ben de elimde bir sürü çalışmayan telefon bulunduğunu ve o cihazların ana kartlarını çıkartabilmem için yaklaşık bir hafta süreceğini söyledim. Sonrasında ise internetten ana kartların üzerindeki altının nasıl ayrıldığını izledim. Demir bir bidondaki kezzap ve asitli suya ana kartları döktüler. Bütün kartlar o suyun içerisinde eridi ve altınlar da su yüzeyine çıktı" diyerek altınları bu şekilde elde ettiklerini ifade etti.

Eski Televizyonlarda ve Sim Kartlarda Altın Var mı?

Sanılanın aksine, birçok cihazda altın bulunuyor. Elektronik cihazlarda bulunan işlemcilerde ve anakartlarda, iyi bir iletken olduğu için altın kullanılıyor. Kullanılan altınlar, özel maddeler ile ayrılabiliyor. Bu nedenle vatandaşların altını kendi çıkarmaya çalışmaması, bunun yerine geri dönüşüm yapan firmalara değerinde satmaları öneriliyor. Yapılan araştırmalar, 1 ton atık cep telefonundan 150 gram altın çıkarıldığını gösterirken, Türkiye'de bu tip geri dönüşüm firmalarının sayısı da artıyor.

Sonuç

Evlerimizde çöpe attığımız birçok elektronik eşya, aslında altın değerinde bileşenler içeriyor. Bu eşyaları çöpe atmadan önce geri dönüşüm firmalarına değerinde satmak, hem ekonomimize katkı sağlar hem de çevreyi korur. Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte, elektronik atıkların değeri de artıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyenlerin dikkatli olması ve bilinçli hareket etmesi önem taşıyor.

Editör: Enes şimşek