Genel

Giresun'un Lezzetleri Dünya Pazarında: Pestil ve Fındık Ezmesi Talep Patlaması Yaşıyor

Giresun'da pestil ile fındık ezmesi kullanılarak imal edilen ürünler iç ve dış pazarda alıcı buluyor.

Abone Ol

Şebinkarahisar ilçesinde üretilen pestil, köme, fındık ezmeli sarma pestil, ballı fındık ezmeli sarma pestil gibi ürünler, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi görüyor.

Artan Üretim ve İhracat

Son 15 yılda pestil ve köme üretimi yapan işletmelerin sayısı 2’den 10’a çıktı. Çoğu kadın olan çalışanların sayısı ise 300’ü geçti. İlçedeki işletmeler, yaklaşık 3 yıldır bu ürünleri ihraç ediyor. İlçe ekonomisine ve istihdamına önemli katkı sağlayan bu ürünler, devlet desteğiyle daha da büyüyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğünce yatırım tutarı 20 milyon 836 bin lira olan 3 projeye 10 milyon 418 bin lira destek sağlandı.

Dut Hasadı ve Üretim Süreci

İlçede pestil için kullanılacak yeni sezon dut hasadı devam ediyor. Hasat edilen dutlar kaynatılarak yıl boyunca üretimde kullanılacak pestil haline getiriliyor. Yöredeki dutlar ve Giresun kalite fındık ile üretilen ürünler, lezzeti ile ön plana çıkıyor.

Yerel ve Uluslararası Pazar

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Ömer Şentürk, Şebinkarahisar'da üretilen ürünlerin yurt içinde yaygın olduğunu belirtti. İlçenin ekonomik değeri en yüksek işletmelerinin pestil ve köme üzerine olduğunu vurgulayan Şentürk, yurt dışına ürün gönderilmesinin de Şebinkarahisar ekonomisi için önemli olduğunu kaydetti.

İşletme Sahiplerinin Görüşleri

Dursun Aygün, 15 yıldır pestil ve pekmez üretimi yapan ve 30 kişilik istihdam sağlayan bir işletmenin sahibi olarak, pestil ve kömenin artık Türkiye'de Şebinkarahisar ile özdeşleştiğini belirtti. Aygün, "Ürünlerimizi Almanya, Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihraç ediyoruz. İlk başlarda 1-2 tonluk ürün talebiyle başladık, şimdi daha fazla ihracat yapıyoruz." dedi.

Osman Kondu, aile işletmesini büyüterek 20 kişiye istihdam sağladı ve ihracata başladı. Kondu, "Şıra oranı yüksek dutun Giresun kalite fındık ile birleşmesi sonucu iyi bir lezzet ortaya çıkıyor. Amerika ve Kazakistan'a ürün gönderiyoruz." diye konuştu.

Devlet Desteği ve Gelişen Üretim

Dursun Aygün, işletmelerini TKDK'nin hibe programından faydalanarak büyüttüklerini ve daha teknolojik makinelerle üretimi artırdıklarını belirtti. Aygün, "Devlet desteği ile aylık 50-60 ton üretim yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğal Ürünlere Artan İlgi

Osman Kondu, doğal ürünlere artan ilginin avantaj olduğunu vurgulayarak, "Yurt dışından talep artıyor. Fuarlara katıldık, görüşmeler yaptık ve numune ürünler gönderdik. Talep arttıkça ihracatımız da artıyor." dedi.

Fotoğraf - Video : AA