Genel

Fesleğenin Coğrafyaya Dökülen Neşesi: Akdeniz’in İnce Ruhlu Yoldaşı

Fesleğen, Akdeniz'de yaşamı yeşerten bitkidir; her yerde bulunur ve neşe kaynağıdır.

Abone Ol

Akdeniz coğrafyasının vazgeçilmez neşesi fesleğen, her bir yaprağıyla yaşamı yeniden yeşerten bir bitki. Alaçatı'dan Kaş'a, Anamur'dan Osmaniye'ye kadar uzanan bu geniş coğrafyada fesleğen, beyaz badanalı taş evlerin avlularında, balkonlarda ve minik saksılarda hayat bulur. Yeşilli-morlu ince dallarıyla fesleğenler, adeta yaşamın özüdür.

Fesleğen: Yaşamın Tohumları

Fesleğenler tohuma durdu. Torosların yamaçlarında, vadilerde, yakın uzak evlerin küçük bahçelerinde, kadife çiçeğinin yanı başında, bostan güzelinin, horoz ibiğinin bitişiğinde yetişen fesleğenler, al yanaklı domatesler ve mis kokulu salatalıkların arasında yerini alır. Bu bitki, yazmasını altından saçlarına iliştiren Çomakdağı kadınlarının coğrafyasını, askere giden bir oğlun uzaklardan duyduğu ana kokusunu ve memleket özlemini sembolize eder. Koca koca adamların gömlek cebinde taşıdığı, çıkarıp kokladığı fesleğen, dünyanın en eski yoldaşıdır.

Coğrafyanın Kokusu ve Fesleğen

Bir coğrafyanın kokusu, o coğrafyanın ruhuna işlemiş türlerin kokusudur. Fesleğen, bahçelerden evlere, balkonlardan pencere önlerine, minik saksılardan yoğurt kutularına kadar yayılan bir bitkidir. Hindistan'dan Semerkand'a, Horasan'dan Halep'e, Kudüs'ten İzmir'e kadar uzanan yolculuğunda, fesleğen Anadolu’nun en dokunaklı türlerinden biri olmuştur. Kadınların basma entarileri arasında bir gerdanlık, erkeklerin kasketlerinin kenarında bir taç olarak yerini bulmuştur.

Fesleğen: Akdeniz’in Neşesi

Akdeniz coğrafyasından fesleğeni çekip alırsanız, yaşamın neşesi eksilir. Ege ovalarını bereketiyle bölen köylerin sabah neşesi olan allı, morlu, yeşilli fesleğenler, Alaçatı'da, Kaş'ta, Anamur'da, beyaz badanalı taş evlerin avlularında yaşamın neşesidir.

Fesleğenle Yaşamı Solumak

Fesleğenler tohuma durdu. Yaşamın akıl almaz hayhuyu arasında, zaman ırmağında ömürlerden birer mevsim daha akıp giderken, kısa bir mola verip tohuma durmuş dalların arasında o keskin kokulu yaprakları koklayın. Yaşam bazen bir nefes kadar kısadır. Fesleğenin ruhunu derinlemesine hissedin, çünkü onsuz yaşamın neşesi eksilir.

Fesleğenler, Torosların yamaçlarında, vadilerde, küçük bahçelerde, kadife çiçeğinin yanında, bostan güzelinin, horoz ibiğinin bitişiğinde, domateslerin, salatalıkların, biberlerin yoldaşı olarak, yaşamı yeniden üreten insanın ince ruhlu sırdaşlarıdır. Çiftçilerden ev hanımlarına, gençlerden yaşlılara kadar herkesin sevgisini kazanan fesleğen, coğrafyanın tüm renklerini ve kokusunu içinde barındırır. Bu bitki, yaşamın özünü temsil eder ve her nefeste bizlere neşe katar.

Fesleğenle dolu bir Akdeniz, neşeli ve canlı bir yaşamın simgesidir. Bu neşeyi korumak ve yaymak için, fesleğenleri hayatımızın her köşesinde yaşatmaya devam etmeliyiz. Çünkü fesleğensiz bir Akdeniz, ruhunu ve neşesini kaybeder.<