Derya Yanık’tan İsrail’e Sert Tepki Derya Yanık’tan İsrail’e Sert Tepki

Van (Sabır) - Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki Feride Sevgili, 31 yıl önce PKK'nın gerçekleştirdiği Sündüs Yaylası katliamından, oğlunun düğünü nedeniyle yayladan ayrılarak kurtulmuştu. Ancak yaşlı kadın, yıllar sonra aynı gün hayata veda etti.

Katliamdan Düğün Sayesinde Kurtulmuştu

17 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleşen katliamdan bir gün önce, oğlunun düğünü için yayladan ayrılan Feride Sevgili, koyunlarını katliamda hayatını kaybeden Huri Samsa'ya emanet etmişti. Bu sayede ölümden kurtulan Feride Nine, o günleri hep hüzünle anmış ve "Keşke ben de o gün ölseydim" demişti.

31 Yıl Sonra Aynı Gün Hayatını Kaybetti

31 yıl sonra, aynı gün hayatını kaybeden Feride Sevgili'nin oğlu Yaşar Sevgili, annesinin katliamdan nasıl kurtulduğunu ve yaşadığı pişmanlığı anlattı. Yaşar Sevgili, “31 yıl önce Sündüs katliamında vefat eden yakınlarım ve dostlarımız vardı. Annem de o olayların içerisinde olacaktı ama düğünümden dolayı annem geldi. Onlar vefat ettiler. Annemin de hep dileği oydu. Onlarla beraber olmaktı. Ama takdiri ilahi 31 yıl sonra annem de 18 Temmuz 2024 yılında vefat etti. Rabbim hepsine rahmet eylesin, kalanlara da sabır versin” dedi.

Feride Nine'nin Acı Kaderi 31 Yıl Sonra Aynı Gün Hayatını Kaybetti (3)

Bahçesaray Şehit Aileleri Derneği Başkanı Samsa'nın Açıklamaları

Bahçesaray Şehit Aileleri Derneği Başkanı Sebahattin Samsa da, Feride Nine'nin katliamdan nasıl kurtulduğunu anlatarak, “Feride Nine, 31 yıl önce Sündüs katliamında şehit olanlarla birlikte yayladaydı. Oğlunun düğünü olduğu için annem de Feride Nine'ye ‘Oğlunuzun düğününe gidin, ben sizin koyunları da sağacağım. Oğlunun düğününden sonra gelirsiniz’ demiş. Feride Sevgili ilçeye geldikten bir gün sonra terör örgütü Sündüs katliamını gerçekleştirip 24 kişiyi şehit etmişti. 31 yıl sonra bizde bugün, o günü anmak için geldik. Feride Nine, bir haftadır rahatsızdı ve bitkin haldeydi. Takdiri ilahi 31 yıl aradan sonra Sündüs katliamının olduğu gün vefat etti. Rabbim hepsine rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

Feride Nine'nin Acı Kaderi 31 Yıl Sonra Aynı Gün Hayatını Kaybetti (2)

Hüzünle Anılan Bir Hayat

Feride Sevgili'nin acı kaderi, 31 yıl önce yaşanan trajediyi bir kez daha hatırlattı. Oğlu Yaşar Sevgili ve Bahçesaray Şehit Aileleri Derneği Başkanı Sebahattin Samsa'nın ifadeleri, Feride Nine'nin yaşamının son günlerinde de katliamın acısını unutamadığını gösterdi. 31 yıl önce PKK'nın gerçekleştirdiği katliamda kaybedilen 24 kişinin anısı, Feride Sevgili'nin ölümüyle bir kez daha hüzünle anıldı. Rabbim hepsine rahmet eylesin, kalanlara da sabır versin.

Editör: Resul Özdil