Önümüzdeki 17 yıl içinde eksik prim günlerini tamamlayarak toplamda 4 milyon 800 bin kişinin emekli olması bekleniyor.

Ssk Ve Bagkur Emeklilerinin Fark Odemeleri 6 7 16808773 9844 AmpEYT Düzenlemesi ile Erken Emeklilik İmkanı

NTV’nin haberine göre, EYT düzenlemesi, sigortalıların emeklilik tarihlerini ortalama 6 yıl erkene çekti. 2023 yılı sonunda EYT kapsamında 2 milyon kişinin emekli olduğu ve bu kişilerin yaş ortalamasının 48,1 olduğu tespit edildi.

Emekli PerişanSGK Prim Gelirlerinde Azalma Bekleniyor

Bu düzenleme doğrultusunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) prim gelirlerinin azalması öngörülüyor. Zira emekli maaşları ve sağlık harcamalarındaki artışlar dikkate alınıyor. Mali hesaplamalara göre, 401,7 milyar lira emekli maaşı ödemesi, 13,7 milyar lira bayram ikramiyeleri ve 162 milyar lira prim kaybı gibi önemli maliyetler öngörülüyor.

Emekli Can ÇekişiyorÇalışan-Emekli Oranı Düşüyor

Türkiye genelindeki toplam emekli sayısının 16 milyon 154 bin 322 kişi olduğu belirtilirken, çalışan-emekli oranının 1,63’e düştüğü vurgulanıyor. Bu oranın düşüşü, özellikle EYT düzenlemesi sonrasında hız kazandı.

Sgk

Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM'den Kuantum Teknolojileri Ayna Komitesi Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM'den Kuantum Teknolojileri Ayna Komitesi

SGK Harcamalarının Dağılımı

SGK’nın 2023 yılı sonu itibariyle toplam harcamaları içinde emekli maaşlarının payının yüzde 63, sağlık giderlerinin ise yüzde 25 olduğu bilgisi paylaşıldı. EYT düzenlemesinin bu oranları nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

Editör: Resul Özdil