Emeklilik Sisteminde Köklü Değişiklikler: İkinci Emekli Maaşı Yolda

Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler gündemde. Ekonomiyi dengelemeyi hedefleyen yeni düzenlemelerle, çalışan emeklilerden belli bir yaşa kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi alınması planlanıyor. Ayrıca, çalışanların ikinci bir emekli maaşı alabilmesi için tamamlayıcı emeklilik sisteminin de hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Yeni model üzerinde çalışan ekonomi bürokrasisi, emekli olup çalışmaya devam edenlerden 55-60 yaş aralığında bir yaş sınırı belirleyerek GSS primi kesilmesini öngörüyor. Mevcut uygulamada emeklilik öncesi çalışanlardan GSS primi alınırken, emekli olup çalışanlardan sadece sosyal güvenlik destek primi alınıyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor

Orta Vadeli Program kapsamında planlanan bir diğer yenilik, tamamlayıcı emeklilik sistemi. Bu sistemle mevcut bireysel emeklilik sistemindeki otomatik katılımın genişletilmesi amaçlanıyor. Çalışanlar, işveren ve devlet desteğiyle prim ödeyerek ikinci bir emeklilik hakkı elde edebilecek. 10 yıl ve 56 yaş şartlarını yerine getiren birikim sahiplerine, toplu para veya ikinci bir emekli maaşı bağlanması planlanıyor.

Ditaş Kadın Denizciler Gelişim Programı 3. yılında Ditaş Kadın Denizciler Gelişim Programı 3. yılında

Devlet katkısıyla mevcut bireysel emeklilik sisteminde çalışanlar, brüt maaşlarının %3’ünü sisteme aktarırken, devlet %30 katkı sağlıyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise işverenin de katkıda bulunması planlanıyor. 10 yıl sistemde kalma ve belirlenen yaş şartlarını sağlama durumunda, çalışanlar ikinci bir emeklilik maaşı alma imkanına kavuşacak. Bu düzenlemeler, emeklilik sistemini güçlendirmeyi ve çalışanların geleceğini güvence altına almayı amaçlıyor.

Editör: Rabia İlkay Yıldız