Özellikle maaş zammı dönemlerinde emekliler arasında kök maaş ve en düşük emekli maaşı konularında bazı kafa karışıklıkları yaşanıyor. Peki kök maaş nedir ve en düşük emekli maaşından nasıl farklılık gösterir? Kök maaşlar için bir düzenleme yapılacak mı? En düşük emekli maaşı için beklentiler neler?

Para 13Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayram'a göre, kök maaşlar üzerine yapılan artışlar, emekliler arasında ciddi bir kafa karışıklığına yol açtı. Devlet, emeklilerin yatırdığı primlere göre bir maaş hesaplıyor ve eğer sigorta primi düşükten yatırıldıysa, bu durumda maaş genellikle en düşük emekli maaşı skalasında oluyor.

Para 12 (1)Bayram, "En düşük emekli maaşı alanlar, yapılan oransal zamların kendilerine yeterli gelmediğini ifade ediyor.

E DevletEmekliler, kök maaşlarını E-Devlet üzerinden sorgulayabilirler. Bu, asıl prime esas ücret üzerinden hesaplanan maaşı gösterir ve yapılan oransal zamlar da buna göre uygulanır. Örneğin, yıl sonunda yapılacak yüzde 25'lik bir zam, prime esas kazanç üzerinden hesaplanacaktır" şeklinde konuştu.

Para12Muhammet Bayram'a göre, emeklilerin maaşlarının artırılması ve kök maaş konusundaki düzenlemeler, önümüzdeki dönemde dikkate alınması gereken önemli konular arasında yer alıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, Burdur'da konuştu: CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, Burdur'da konuştu:

Para-4Detaylı bilgi ve güncellemeler için takipte kalın.

Editör: Enes şimşek