Türkiye'de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 23 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik, elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayene işlemlerinin nasıl yapılacağını ve uygulanacak idari cezaları detaylandırıyor.

Yönetmeliğe göre, doğal gaz, su ve elektrik sayaçları çeşitli muayene türlerine tabi olacak. Bunlar arasında ilk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, periyodik muayene ve stok muayenesi bulunuyor. Sayaç muayeneleri, Bakanlığın anlaşmalı olduğu servisler tarafından gerçekleştirilecek ve vatandaşlar bu hizmet için ücret ödeyecekler.

Yanık'tan, Filistin'deki Soykırıma Karşı Uluslararası Destek Çağrısı Yanık'tan, Filistin'deki Soykırıma Karşı Uluslararası Destek Çağrısı

Bakanlık il müdürlükleri, muayene işlemlerini gerçekleştirecek veya vatandaşların kendi anlaştıkları servislerde bu işlemler yapılabilecek. Sayacın tip onayının olmaması veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik tespit edilirse, muayene yapılmayacak ve ilgili rapor düzenlenecek.

Vatandaşlar, sayacın bulunduğu yerden sökülmesi ve servise getirilmesinden sorumlu olacaklar. Muayene başvuruları vatandaşlar veya yetki verilen servisler tarafından il müdürlüklerine yapılacak. Olumlu muayene raporu alan sayaçlar damgalanacak.

Önemli bir nokta, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 arasında piyasaya sürülen veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılan gaz sayaçları ile ilgili olarak. Bu sayaçların bir listesi Şubat ayının sonuna kadar ilgili il müdürlüğüne iletilecek ve 2025 yılı sonuna kadar geçerli bir muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmesi gerekecek. Bu süre içinde değişiklik yapmayan vatandaşlara, damga süresi geçmiş sayaç kullanımı nedeniyle idari para cezası uygulanacak.