Dil Devrimi’nin 92. yıldönümü, Adana Sanatevi’nde düzenlenen bir söyleşi ile kutlandı. Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik tarafından gerçekleştirilen “Dilimiz Onurumuzdur” konulu söyleşide, Başçetinçelik dil devriminin önemine dikkat çekti.

'Hain' filmi afişi görücüye çıktı 'Hain' filmi afişi görücüye çıktı

Dil Devrimi ve Mustafa Kemal’e Minnet

Söyleşide konuşan Ayşe Başçetinçelik, “Bugün Dil Devrimi’nin 92. yılını kutluyoruz. Bu kutlama buruk bir kutlama olsa da devrimde emeği geçen Mustafa Kemal ve çalışma arkadaşlarına minnet borçluyuz” diyerek, dil devriminin önemini vurguladı.

Di̇l 1

Dilimiz Bağımsızlığımızın ve Onurumuzun Sembolüdür

Başçetinçelik, Türkçe’nin bir ulusun bağımsızlık sembolü olduğunu belirtti. "Türkçe konuşan, yazan, düşünen her kişiye, dilimize ve alfabemize sahip çıkma konusunda büyük sorumluluklar düşmektedir. Dilimiz bizim onurumuz, bağımsızlık sembolümüz ve ses bayrağımızdır” dedi.

Dil, Bir Ulusun Bağımsızlığı ve Varoluşunun Temelidir

Başçetinçelik, bir ulusun dilinin varlığı ve bağımsızlığının ulusun sonsuza dek yaşamasının anahtarı olduğunu ifade etti. "Türkçeyi yabancı etkilerden korumak, onun gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamak her Türk yurttaşının en önemli görevidir" dedi. Ayrıca, dilin yabancı dillerin etkisi altında kalmasının dil yapısında bozulmalara yol açabileceğini belirtti.

Di̇l 2

Yabancı Dil Baskısı ve Dilimizdeki Yozlaşma

Başçetinçelik, günümüzde Türkçe’nin hem İngilizce hem de Arapça etkisi altında kaldığını ifade etti. "Dilimiz İngilizcenin baskısı yetmezmiş gibi Arapçanın da baskısı altındadır. Türkçeleştirilmiş Arapça sözcükler yeniden kullanıma sokulmuştur" diyerek, bu durumun dilin gelişmesini engellediğini vurguladı.

Editör: Mustafa Düzenli