Yeni Çağrı Gazetesi'nden Necati Aydın Kızılderililerin Türk Olup Olmadığına Dair Soruların Cevaplarını Arıyor

Kızılderililer ve Türk Kökeni

Teröristler şimdi de köylerdeki depoları patlatıyor! Teröristler şimdi de köylerdeki depoları patlatıyor!

"Kızılderililer Türk müdür?" sorusu uzun yıllardır araştırılmakta ve birçok bilim adamının çalışmalarının konusu olmuştur. Elimizdeki belge ve bilgilere göre Kızılderililer'in Türk oldukları konusu günden güne ciddi bir gerçeklik arz etmektedir.

Kızılderililer Türk Mü

Denizli Kurultayı ve M. Franklin Keel’in Açıklamaları

2-4 Temmuz 1999 tarihleri arasında Denizli'de yapılan "7. Türk Dünyası Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı"na katılan Oneida Kızılderili Kabilesi Reisi ve Amerika Yerlileri Sosyal İşler Daire Başkanı M. Franklin Keel, bu gerçeği çok güzel özetlemiştir. Keel, Kızılderililerin atalarının Baykal Gölü ve Yenisey-Tuva bölgelerinden Amerika kıtasına, Alaska üzerinden göç ettiklerini ifade etti. Rusya ile Alaska arasındaki mesafe 88 km olduğundan, Asya'dan Amerika'ya göç olayının hayal olmadığı anlaşılır. Keel, Kızılderililer ile Türkler'in DNA testlerinin aynı olduğunu söyledi.

Kızılderili333

Beringia ve Göç Yolu

Buzul Çağı'nın en şiddetli döneminde, M.Ö 34.000 - M.Ö 30.000 yıllarında, dünyadaki suyun önemli bir bölümü büyük kıtasal buz katmanları halindeydi. Bunun sonucunda, Bering Denizi bugünkü düzeyinden yüzlerce metre daha aşağıdaydı ve Asya ile Kuzey Amerika arasında, Beringia denilen bir kara köprüsü oluştu. Kızılderililerin, Asya'dan Amerika kıtasına göçleri bu kara yolu ile olmuştur.

Dall·e 2024 06 20 23.08.28 An Image Showing A Historical Research Conference With A Diverse Group Of People Including Native Americans And Turkish Representatives. The Backdrop

Ethel Steawert’in Araştırmaları

Kızılderililer’in aslının nereden geldiğine dair araştırma yapan Ethel Steawert, belgelerle Kızılderililer’in Türk soyundan geldiğini ispatlamıştır. Kızılderililer’in büyük bir çoğunluğu Uygur ve Nayman Türkleri ile diğer Türk kabilelerindendir.

Kızıldeerili4

Dil ve Kültürel Benzerlikler

Kızılderililer’in dilinde kullanılan kelimeler arasındaki benzerlikler dikkat çekicidir. Fransız dil bilimcisi Dumesnil, Kızılderili dilinde 320 Türkçe kelime tespit etmiştir. Mesela: Siyu kabilesi aslında Türkçe kelimedir ve Su kabilesi anlamına gelir. ABD’deki Kızılderililer’in nüfusu 2.5 milyon olup, soylarını koruma mücadelesi vermektedirler. Yat-kı: Yatılan ev, Tamazkal: Hamam, temiz kalmak, Yanunda: Yanında, T-sün: Uzun, Misssigi: Mısır, Tepek: Tepe, Hu: Selam, Türe: Töre, Tete: Dede, Atış-ka: Ateş, Aş- köz: Yemek, Yu: Su, Yu-mak: Yıkamak, Köç: Göç, Tekun: Tekin, Atağ: Ata, Yaşıl: Yeşil, Çakira: Çakır, Kün: Gün, Atapaskan: Kızılderili kabilesinin adı, Ata-Hualpa: Son Maya kralının adı.

Kızılderili4

Tarihi Kayıtlar ve Araştırmalar

Kaptan James Cook, 1769 yılında Tahiti adasında Kızılderililer’in başlarına taktıkları çiçekten başlığa Türk adı verdiklerini tespit etmiştir. Fiji Adaları’nda Rotuma yerlilerinin dillerinin Altaik dil olduğu belirlenmiştir. Maya Kızılderilileri’nde 1878 yılında el öpme adeti tespit edilmiştir. Mohavk Kızılderililer’i 12 Anadolu oyununun 11 tanesini bilmektedirler.

94E7D0E616240727A86186Fdfeaf3908

Kim ne derse desin, Kızılderililer "Türküm-Türküz" diyorlarsa bence önemsemek gerekir. Soyu kabul etmek aidiyet meselesi ise buna da saygı göstermek gerektir. Türk Kızılderililer, "gönlümüzden ve kanımızdansınız."

Kaynak: Yeni Çağrı Gazetesi