Sağlık

Çocukların Gelişiminde Temiz Beslenmenin Önemi

Son dönemin popüler kavramı “temiz beslenme” hakkında değerlendirmelerde bulunan Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, temiz beslenmenin çocukların gelişiminde büyük öneme sahip olduğunu ve ebeveynlerin bu konuda çocuklarını yönlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Temiz Beslenme Nedir?

“Clean eating” olarak da bilinen temiz beslenme, tükettiğimiz tüm gıdalara şüpheyle yaklaştığımız bu dönemde yeni bir çıkış kapısı olarak görülüyor. Özünde dengeli ve sağlıklı beslenmeye teşvik eden bir yaşam biçimi sunan temiz beslenme, en basit tanımıyla yiyecekleri olabildiğince doğal halleriyle tüketmek anlamına geliyor.


Neden Temiz Beslenmeliyiz?

Yeşilyurt’a göre temiz beslenmenin önemi şöyle açıklanabilir:

  • Obezite Riski Azalır: "Çocukluk döneminde temiz beslenme alışkanlığının edinilmesi, gelecek için sağlam bir temel oluşturur. Obezitenin en önemli sebeplerinden biri çocukluk dönemi alışkanlıkları ve beslenme tercihleridir. Doğal ve işlenmemiş gıdalarla beslenmek, sağlıklı kilo yönetimini destekler ve çocukluk obezitesi riskini azaltır."

  • Bilişsel Fonksiyonları Geliştirir: "Temiz beslenme, çocuklarda bilişsel fonksiyonları geliştirerek okul başarısını ve odaklanmayı pozitif yönde etkiler. Depresyon ve anksiyete riskini azaltabilir."


Temiz Beslenme İçin 5 Önemli Adım

  1. İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun: İşlenmiş gıdalar genellikle yüksek miktarda şeker, tuz ve sağlıksız yağlar içerir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya rafine şeker yerine doğal bal, pekmez ya da meyveleri tercih edebilirsiniz.

  2. Organik Gıdalar Tercih Edin: Organik besinler, tarım ilaçlarının kalıntılarını ve yapay katkı maddelerini içermediği için daha sağlıklı seçeneklerdir. Hem meyve sebze alışverişlerinde hem de paketli ürünlerde organik olanları tercih edin.

  3. Ürün Etiketlerini Okuyun: İyi bir etiket okuyucusu olmak, temiz içerikli ürünleri sepete eklemenize yardımcı olur. Alacağınız ürünlerin içeriğine bakarak koruyucu ve katkı maddesi içermeyen güvenilir markaları tercih edebilirsiniz.

  4. Mevsiminde Meyve ve Sebze Tüketin: Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, hem doğal hem de besin değeri açısından daha zengindir. Mevsiminde tükettiğiniz ürünler bedeninizi de mevsim koşullarına göre hazırlar.

  5. Doğal Yağ Kaynakları Kullanın: Avokado, ceviz, fındık, badem gibi yemişler ve zeytinyağı gibi doğal yağ kaynakları, lezzetli olmasının yanı sıra kalp sağlığına da faydalıdır.


Temiz Beslenmenin Faydaları

Yeşilyurt, temiz beslenme kavramını “işlenmiş gıdalardan uzak durarak, doğal ve besleyici yiyecekler tüketmeyi amaçlayan bir beslenme yaklaşımı” olarak tanımlıyor ve ekliyor:

“Temiz beslenme tarzı, vücudu gereksiz katkı maddelerinden arındırırken, aynı zamanda doğal besinlerin sunduğu zengin vitamin, mineral ve antioksidanlarla sağlığı destekler. Örneğin tam tahıllı ürünlerin glisemik indeksi daha düşüktür ve kan şekerini dengeler. Aynı zamanda daha yüksek besin değerine sahiptir.”