Çin'de, teknoloji firmalarının yapay zeka destekli yazılımları aracılığıyla hayatını kaybedenlerin yakınları, özel olarak hazırlanan "hayalet bot" adlı avatarlar sayesinde sevdikleriyle tekrar buluşma imkanına sahipler. Çin merkezli Super Brain firması, 10 bin ile 20 bin yuan (yaklaşık 41 bin 400 TL ila 82 bin 800 TL) arasında değişen fiyatlarla, kişilerin 20 gün içinde avatarını oluşturabiliyor. Bu hizmetten faydalananlar arasında hayatını kaybedenlerin yakınları, çocuklarıyla vakit geçiremeyen ebeveynler ve hatta eski sevgililerin avatarlarını yaptıranlar bulunuyor.

Kemer'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı" yapıldı Kemer'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı" yapıldı

Firma sahibi Zhang, yaptıkları işin birçok kişinin duygusal ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, "Birinin dijital versiyonu, bedeni kaybolduktan sonra bile sonsuza kadar var olabilir" diyor. Yapay zeka teknolojisine odaklanan Silicon Intelligence şirketinin kurucusu Sima Hupeng ise, avatarların "hümanizm anlayışında çığır açacağını" savunuyor.

Ancak, uzmanlar bu tür yazılımların psikolojik ve etik boyutlarıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bath Üniversitesi'nden Tal Morse, bu tarz yazılımların etik ve psikolojik etkilerinin daha detaylı bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade ediyor. Yapay zeka destekli avatarların kullanımıyla ilgili tartışmaların gelecekte de devam etmesi bekleniyor.