Türkiye genelinde çiftçiler, artan borçlar ve yetersiz devlet destekleri nedeniyle zor günler geçiriyor. 2024 yılı üretimi için bankalara olan borçları yüzde 77 oranında artan çiftçiler, geçtiğimiz yılın üretiminden kalan desteklerin yalnızca yüzde 30,8 oranında artırıldığını dile getiriyor. Bu durum, çiftçilerin maliyetlerini karşılayamamasına ve üretimden uzaklaşmasına neden oluyor.

Dolar 1

İthalata Milyarlar Harcandı

Tarım sektörüne verilen desteklerin yetersizliği, ithalata dayalı politikaların devam etmesiyle daha da belirgin hale geldi. Yılın ilk yarısında tarım ürünleri ithalatına 11,3 milyar dolar harcanırken, çiftçilerin ürettikleri ürünler maliyetlerin altında fiyatlarla satılmak zorunda kaldı. Özellikle soya fasulyesi, buğday ve ayçiçeği yağı gibi ürünler ithalatın başını çekerken, yerli üreticiler zor durumda kaldı.

Icralar Ve Tarım

Çiftçiler Ayakta: Traktörlerle Protestolar Yayılıyor

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çiftçiler, maliyetlerinin altında kalan alım fiyatları ve artan borç yükleri nedeniyle traktörleriyle konvoylar düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Balıkesir, Aksaray, Maraş ve Antep’te başlayan protesto eylemleri, ülke genelinde yankı buldu. Bursa Karacabey’de bir çiftçi, satamadığı 30 ton domatesi kepçeyle boş bir alana döktü. Konya’da ise karpuz üreticisi Yunus Ünvar, tarlasındaki ürününü satamadığını belirterek, “Her yere borçluyum, tarlamı bırakıyorum” dedi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (4)

Osmaniye’de Çiftçiler Üretimden Vazgeçiyor

Osmaniye’de buğday üreticiliği yapan Ali Samet Kocamanoğlu, TMO'nun buğday için ton başına açıkladığı 9 bin 250 lira fiyatın maliyetleri karşılamadığını belirterek, “Bu sene daha da kötü oldu. Zaten bu tarlayı bir daha ekmeyeceğiz,” diye konuştu.

Icralar Ve Tarım2

Tarımsal Destekler Yetersiz Kaldı

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımsal desteklerin enflasyon ve tarımsal girdi fiyatları endeksinin gerisinde kaldığını ifade etti. Suiçmez, “Toplam desteklerin yıllardır Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesine uygun verilmemesi, yetersiz desteklerin bir yıl sonra ödenmesi ve bitkisel ile hayvansal ürünlerde açıklanan alım fiyatlarının maliyetin altında kalması, çiftçileri isyan etme noktasına getirdi,” dedi.

Karsan Otonom e-ATAK, Portekiz ve Almanya'daki 3 farklı etkinlikte yeteneklerini sergileyecek Karsan Otonom e-ATAK, Portekiz ve Almanya'daki 3 farklı etkinlikte yeteneklerini sergileyecek

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (5)

Üreticilerden "Beka Sorunu" Uyarısı

Suiçmez, ithalata dayalı tarım politikalarının çiftçilerin üretimden kopmasına yol açtığını belirterek, “Kuraklığın olumsuz etkilerini en aza indirerek ve tarıma kamucu müdahalelerle çiftçinin kâr ederek üretimdeki devamlılığını sağlayacak somut tarımsal önlemleri ivedilikle almak yerine, ithalata bağımlı politikalara devam edilmesi ülkemizdeki en büyük beka sorunudur,” ifadelerini kullandı.

Tarım Arazilerinde Verimliliği Artırmak İçin Çalışmalar Başladı (1)Çiftçiler Geleceğinden Endişeli

Üretim sezonuna borçlanarak başlayan çiftçiler, artan maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Üretimin devamlılığı ve tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için acil önlemler alınmazsa, çiftçilerin üretimden tamamen vazgeçmesi kaçınılmaz olacak.

Editör: Resul Özdil