CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılmasının üzerinden geçen 21 yıllık sürede yaklaşık 18 bin yatırımcının mağduriyetinin sürdüğünü belirterek, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

"4 Milyar Dolarlık Mağduriyet"

AK Parti Osmaniye Merkez İlçe Başkanlığı İçin İstişare Süreci Başladı AK Parti Osmaniye Merkez İlçe Başkanlığı İçin İstişare Süreci Başladı

Dr. Şevkin, 2003 yılında Uzan Grubu’na ait Çukurova Elektrik Anonim Şirketi (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılması ve işlem görmekten sürekli men edilmesiyle başlayan sürecin, yaklaşık 18 bin yatırımcıyı mağdur ettiğini ifade etti. Şevkin, bugünkü değeri yaklaşık 4 milyar doları bulan bu mağduriyetin hala giderilmediğine dikkat çekerek, bu sürecin küçük yatırımcılar üzerindeki yıkıcı etkilerine vurgu yaptı.

"Hükümet-Şirket Kavgasında Kaybeden Vatandaş Oldu"

Önergesinde, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’ten hisse satın alan küçük yatırımcıların, Bakanlar Kurulu kararıyla bu şirketlerin faaliyetlerinin iptal edilmesi sonucu büyük zarara uğradığını belirten Şevkin, “Bu şirketler üzerinde hiçbir yönetim tasarrufu olmayan küçük yatırımcılar, hükümet-şirket kavgası nedeniyle kaybeden taraf olmuştur. Devlet teşviğiyle yatırım yapan ancak şirketlerin faaliyetlerine son verilmesinin ardından devletten hiçbir destek göremeyen 18 bin insan, 21 yıldır çaresizlik içinde bırakılmıştır” dedi.

Soru Önergesiyle Hükümete Sorular Yöneltti

Dr. Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması için şu soruları TBMM gündemine taşıdı:

  • ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’ten hisse alan vatandaş sayısı gerçekten 18 bin midir? Yoksa sayı daha fazla mıdır?
  • İki şirketten hisse alan vatandaşların bugünkü kurla toplam yatırım değeri nedir?
  • Yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?
  • Devlet, sosyal devlet ilkesini işleterek mağduriyetlerin giderilmesi için adım atacak mıdır?
  • ÇEAŞ ve Kepez yatırımcılarına son 21 yılda herhangi bir çağrı veya açıklama yapılmış mıdır?
  • ÇEAŞ ve Kepez’i denetlemekle yükümlü olan devlet görevlileri hakkında gerekli denetimleri yapmamaları sebebiyle bir cezai ya da idari işlem gerçekleştirilmiş midir?

Yatırımcılar Geç De Olsa Haklarını İstiyor

Dr. Şevkin, son olarak, 21 yıllık mağduriyetin geç de olsa giderilmesi gerektiğini belirterek, “Küçük yatırımcıların ellerinden alınan hakları iade edilmelidir. Bu mağduriyetin daha fazla sürmesine izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Şevkin'in bu çağrısı, Meclis’te geniş yankı uyandırırken, yatırımcıların haklarının iadesi konusunda hükümetin atacağı adımlar merakla bekleniyor.

Editör: Mustafa Düzenli