Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta, artan sıcaklık ve kuraklığın orman yangınlarının artmasına zemin hazırladığı vurgulandı.

Kadirli Kızyusuflu Köyü'nden Orman Yangını Çıktı (3)Orman Yangınlarına Karşı Farkındalık

Konferansta konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yangınların yüzde 98'inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, ormanların korunmasının önemini vurguladı. Yorgancılar, "Yangınların önlenmesi için ormanlık alanların artırılması gerekiyor. Ülkemizde orman alanlarının yüzde 56'dan yüzde 60-65 seviyelerine çıkarılması için çaba gösteren vakıf ve kurumlar var" dedi.

İklim Değişikliği ve Yangın Riski

Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, iklim değişikliği nedeniyle dünyamızın günden güne ısındığını belirtti. Bakioğlu, "1900-2020 yılları arasında 1.1 derece ısınma oldu. Bu ısınmanın önümüzdeki 100 yılda 2 dereceye yakın artması bekleniyor. Bu durum orman yangınları riskini artırıyor" diye konuştu.

Küresel Isınmanın Etkileri

Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Enver Bakioğlu, 2023'te dünya çapındaki orman yangınlarının sebep olduğu emisyon miktarının 8 milyar ton karbondioksit salınımına eşdeğer olduğunu söyledi. Bu miktarın yüzde 20'sinin Kanada yangınlarından kaynaklandığını belirten Bakioğlu, "Ülkemiz ormanlarının yüzde 57'si yangın riski yüksek alanlarda yer alıyor" dedi.

Yangınların Ekosisteme Zararı

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, doğayı düşünmeden yaşama lüksünün olmadığını vurguladı. Kestelli, "Ormanları ve tarım arazilerini korumak ülke için bir beka meselesidir. Orman yangınlarının önlenmesinde bilincin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı" dedi.

Kadirli Kızyusuflu Köyü'nden Orman Yangını Çıktı (2)Yangınla Mücadele Yöntemleri

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim değişikliği nedeniyle yangınlarla mücadele şeklimizi değiştirmemiz gerektiğini belirtti. Tolunay, "İklim değişikliği yanıcı madde yükünü artırıyor. Bu nedenle yangınların büyümesini önlemek için yangın yönetimini doğru bir şekilde yapmalıyız" dedi.

Kocaeli'nin Gönüllü İtfaiyeci ordusu büyüyor Kocaeli'nin Gönüllü İtfaiyeci ordusu büyüyor

EBSO Çevre Ödülleri

Konferansın ardından EBSO tarafından düzenlenen "Çevre Ödül Töreni"nde, çevreye duyarlı sanayi tesisleri ödüllendirildi. KOBİ Ölçekli Sanayi Tesisi Grubu'nda Batı Beton Anonim Şirketi Gaziemir Hazır Beton Tesisi birinci olurken, Büyük Ölçekli Sanayi Kuruluşu Tesisi Grubu'nda Ege Profil Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi birincilik ödülüne layık görüldü.

Konferans ve ödül töreni, çevre bilincini artırmayı ve orman yangınlarına karşı toplumsal farkındalık yaratmayı amaçladı.