Yılmaz, "Yıllık enflasyon 3.8 puan azalarak 71,6 oldu. Temmuz ve ağustos ayları geldiğinde göreceksiniz çok daha hızlı yıllık enflasyon gerileyecek. Temmuzda 60'lar civarına, Ağustos'ta ise 50'ler civarına gerileyen bir enflasyon göreceksiniz" dedi.

Emeklilere 29 Ekim'de  Beklenen İkramiye Verilecek mi? Emeklilere 29 Ekim'de Beklenen İkramiye Verilecek mi?

İş Dünyası Buluşması’nda Konuştu

Cevdet Yılmaz, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin final müsabakalarını izlemek ve dereceye giren pehlivanlara ödüllerini vermek üzere Edirne'deydi. Valilik ziyaretinin ardından Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen 'İş Dünyası Buluşması'na katılan Yılmaz, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Pandemi sonrası toparlanamayan dünya ekonomisinin Türkiye'yi de etkilediğini belirten Yılmaz, "Dünya ekonomisi tarihsel ortalamalarının altında seyrediyor. Son 20 yılda yüzde 3.6 büyüyen dünya ekonomisi, 2020-2022 döneminde pandemi şokları nedeniyle düşüş yaşadı. Geçen yıl yüzde 3'lere gelen büyüme, bu yıl da biraz üzerinde olacak gibi görünüyor" dedi.

Türkiye’nin Büyüme Performansı

Türkiye'nin bu şartlar altında iyi bir büyüme performansı sergilediğini vurgulayan Yılmaz, "2020-2022 döneminde önemli bir büyüme gerçekleştirdik. 2023'te de yüzde 4.5 büyüdük. Bu yıl da yüzde 4 civarında bir büyüme bekliyoruz. Orta vadeli programımızda dünyanın üstünde performans hedefliyoruz. İlk çeyrekte yüzde 5.7 büyüdük. Nominal dolar bazında dünyanın 17'nci büyük ekonomisi, satın alma gücü paritesine göre ise 11'inci büyük ekonomisiyiz. Milli gelirimiz geçen yıl 1.1 trilyon doları aştı" dedi.

Enflasyonla Mücadelede Üç Dönem

Enflasyon konusunda üç aşamalı bir plan izlediklerini belirten Yılmaz, "Geçen yıl hazırladığımız orta vadeli programda enflasyonu temel öncelik olarak koyduk ve enflasyonu üç döneme ayırdık. Birinci yıl geçiş süreci, ikinci yıl dezenflasyon süreci, üçüncü yıl ise kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçiş sürecini mayıs ayında tamamladık ve dezenflasyon sürecine geçtik. Haziran ayında yıllık enflasyon 3.8 puan azalarak 71,6 oldu. Temmuz ve ağustos aylarında daha hızlı bir gerileme bekliyoruz" diye konuştu.

Merkez Bankası Rezervleri Güçleniyor

Merkez Bankası rezervlerindeki olumlu gidişata da dikkat çeken Yılmaz, "Geçen yıl mayıs ayında 98,5 milyar dolara düşen rezervlerimiz, 28 Haziran itibarıyla 143 milyar dolar seviyesine yükseldi. Rezervlerin güçlenmesi, ülkemizi daha avantajlı ve emin bir konuma taşıyor" ifadelerini kullandı.

Deprem Bölgesinde Çalışmalar Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede kalıcı rehabilitasyon çalışmaları yürüttüklerini belirten Yılmaz, "Acil müdahaleler bitti ama asıl işimiz şimdi kalıcı konutları inşa etmek, altyapıları yenilemek ve sosyoekonomik kalkınmayı sağlamak. Bu bölgeler için 104 milyar dolar gibi bir maliyetle karşı karşıyayız. Bu yıl merkezi yönetim bütçemizde deprem bölgesi için 1 trilyon 30 milyar lira kaynak ayırıyoruz" dedi.

Cevdet Yılmaz, Edirne programı kapsamında AK Parti İl Başkanlığı'nı da ziyaret ederek İl Başkanı Belgin İba ve partililerle bir araya geldi.

Editör: Resul Özdil