Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaya sert sözlerle yanıt verdi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Baş, Bahçeli'ye yönelik eleştirilerinde, "Dün meydanlarda ip atanlar bugün ülkenin ipini çekmenin peşinde" diyerek dikkat çeken ifadeler kullandı. Baş, açıklamalarında ülkenin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, tarihsel perspektifle Lozan Antlaşması’na atıfta bulundu.

"Kürt Sorunu Var Diyen Cahiller, Yarın Laz Sorunu Var Diyecek"

Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla Bahçeli’ye tepki gösteren Hüseyin Baş, Kürt sorunu üzerine yapılan tartışmaları hedef aldı. Baş, bu tartışmaların ülkeyi bölmeye yönelik olduğunu iddia ederek, “Düne kadar olmayan bir sorun bugün varmış gibi önümüze servis ediliyor. Kürt sorunu var diyen cahiller, yarın Laz sorunu var, Çerkez sorunu var vs. diye karşımıza çıkacak” dedi. Bu açıklama ile etnik kimlikler üzerinden yapılan tartışmaların ülkeyi bölmek için bilinçli bir şekilde çıkarıldığını savundu.

Baş, devamında tarihsel bir benzetme yaparak, "Aynı 100 yıl önce Lozan’da Atatürk’ün karşısına çıktıkları gibi. Maksatları ülkeyi bölmek, aldanmayın" ifadelerini kullandı. Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye’nin bağımsızlığı ve üniter yapısının tartışıldığı günlere atıfta bulunan BTP lideri, bu tartışmaların günümüzde de benzer amaçlarla yürütüldüğünü öne sürdü.

"Ülkenin İpini Çekmenin Peşindeler"

Bahçeli’nin Öcalan açıklaması sonrası Hüseyin Baş’ın sosyal medya üzerinden yaptığı bir diğer paylaşım ise oldukça dikkat çekici oldu. Baş, "Dün meydanlarda ip atanlar bugün ülkenin ipini çekmenin peşinde" diyerek, geçmişte yaşanan olaylara gönderme yaptı. Bu sözlerle, Bahçeli'nin geçmişte PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik olarak meydanlarda sergilediği tepkileri hatırlatan Baş, bugün geldiği noktada Bahçeli'nin açıklamalarının ülkeyi tehlikeye sürüklediğini iddia etti.

Baş, Türkiye’nin bugün karşı karşıya olduğu sorunların, geçmişte olmayan ve yapay bir şekilde yaratılan sorunlar olduğunu savundu. Kürt sorunu başta olmak üzere çeşitli etnik meselelerin yeniden gündeme getirilerek Türkiye'nin üniter yapısının bozulmak istendiğini öne süren Baş, bu duruma karşı halkı uyardı.

"Küçük Partiler Oy Bölüyor Dediler, Bugün Büyük Partiler Ülkeyi Bölüyor"

Hüseyin Baş, yaptığı paylaşımlarında büyük partileri de eleştirdi. "Küçük partiler oy bölüyor dediler, bugün o büyük partiler ülkeyi bölüyor" diyen BTP lideri, siyasi arenada küçük partilere yöneltilen suçlamalara karşılık, büyük partilerin ülkenin birliğine zarar verdiğini savundu. Bu sert açıklamasıyla Baş, mevcut siyasi yapıyı eleştirirken, Türkiye’nin bütünlüğünü korumanın sadece küçük partilere değil, büyük partilere düşen bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Baş, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: "Halka açık çağrımızdır: Ülkemizin bütünlüğü için o büyüklerden istifalarınızı verin!" Bu çağrısıyla özellikle büyük siyasi partilere oy veren vatandaşlara seslenen Baş, Türkiye’nin bütünlüğünü korumak adına siyasi partilerin içindeki bölücü unsurlara karşı harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye’nin Üniter Yapısı Tehdit Altında"

Hüseyin Baş, bu tartışmalarla ilgili yaptığı basın açıklamasında da hedefin Türkiye’nin üniter yapısını bozmak olduğunu söyledi. Baş, “Bu sorunlar yapaydır. Türkiye’yi bölmek, zayıflatmak için masaya sürülen oyunlardır. Geçmişte de denediler, bugün yine deniyorlar. Ama milletimiz bu oyunlara gelmeyecek kadar bilinçlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri ile Terör Saldırısını Görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri ile Terör Saldırısını Görüştü

Yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü üzerine vurgu yapan Baş, Türk halkını bu tür tartışmalar karşısında uyanık olmaya davet etti. Açıklamasında Lozan Antlaşması'na sık sık atıfta bulunan BTP lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarındaki mücadelelere gönderme yaparak, günümüzde de benzer oyunların sahnelenmek istendiğini belirtti.

Bahçeli’nin Öcalan Açıklaması Nedir?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın yeniden gündeme gelmesi üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çekmişti. Bahçeli, Öcalan’ın devlet tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dair söylemleriyle eleştirilerin odağı olmuştu. Hüseyin Baş da Bahçeli’nin bu açıklamalarına tepki gösteren siyasi isimler arasında yer aldı.

Bahçeli’nin açıklamaları, siyasette tartışmalar yaratırken, birçok kesimden farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. Özellikle Kürt sorunu tartışmalarının yeniden alevlenmesi, Türkiye’nin siyasi atmosferinde gerginlik yaratmış durumda. Bu bağlamda Hüseyin Baş’ın tepkisi de, milliyetçi söylemler üzerinden yapılan bu tartışmaların ülkeye zarar verdiği noktasında yoğunlaşıyor.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın Devlet Bahçeli’ye yönelik sert çıkışı, Türkiye’nin siyasi gündeminde yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Baş, özellikle Bahçeli’nin Kürt sorunu ve Abdullah Öcalan üzerine yaptığı açıklamaların Türkiye’nin üniter yapısına zarar verdiğini savunurken, büyük partilerin ülkeyi bölmeye çalıştığını ileri sürdü. Sosyal medyadaki bu açıklamalar, siyasetin nabzını yükseltirken, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü üzerine tartışmalar da hız kazandı.

Muhabir: Öznur Atayeter