Othman, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 56. Oturumu kapsamında yaptığı değerlendirmelerde, Sudan'da bir yılı aşkın süredir devam eden yıkıcı çatışmaların trajik sonuçlarına dikkat çekti.

Çatışmaların Etkileri ve İnsan Hakları İhlalleri

Othman, Sudan'da temel insan hakları ve uluslararası hukukun göz ardı edildiğini vurgularken, 15 Nisan 2023'ten bu yana Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki ölümcül çatışmaların devam ettiğini belirtti. Çatışmaların ülkenin büyük bir kısmına yayıldığını ve sivil halkın büyük acılar yaşamasına neden olduğunu kaydeden Othman, sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını ve yok edildiğini söyledi. Bu durumun, yaralı sivillerin tıbbi yardım almasını imkansız hale getirdiğini ve tıbbi malzemelerin kritik bölgelere ulaşmasını engellediğini ifade etti.

Kitlesel Yerinden Edilmeler ve Mülteci Krizi

Çatışmaların, sivil nüfusun kitlesel olarak yerinden edilmesine neden olduğunu belirten Othman, "Nisan 2023'ten bu yana yaklaşık 9 milyon kişi zorla yerinden edildi. 1,8 milyondan fazla kişi ise komşu ülkelere kaçtı" dedi. Sudan'daki çatışmalardan kaçan mültecilere destek veren ülkelerin çabalarını takdir eden Othman, bu ülkelerin sınırlı kaynaklarına rağmen büyük bir insanlık örneği sergilediğini belirtti.

Yaklaşan Kıtlık ve Akut Açlık Tehlikesi

Sudan'da yaklaşan kıtlıkla birlikte 18 milyon kişinin akut açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Othman, aralarında çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğu en az 5 milyon sivilin açlık tehlikesiyle yüz yüze olduğunu ifade etti. Othman, "Çatışmaların yanı sıra, kıtlık ve akut açlık riski, Sudan'daki insani krizi daha da derinleştiriyor" dedi.

Lübnan'da Çağrı Cihazları Patladı: İsrail'in Gizli Operasyonu Mu? Lübnan'da Çağrı Cihazları Patladı: İsrail'in Gizli Operasyonu Mu?

Acil Yardım Planı ve Fon Eksikliği

Othman, BM öncülüğünde başlatılan Acil Yardım Planı'nın bu yıl için henüz yüzde 16'sının fonlandığını belirtti. Bu yetersiz fonlama nedeniyle gerekli yardımların yapılamadığını vurgulayan Othman, uluslararası toplumu acil yardımlara destek olmaya çağırdı. "Sudan'daki insani krizin üstesinden gelebilmek için daha fazla uluslararası yardıma ihtiyaç var" dedi.

Uluslararası Topluma Çağrı

Othman, uluslararası toplumu Sudan'daki krize daha fazla dikkat çekmeye ve insani yardımları artırmaya çağırarak, "Sudan'daki durumun düzelmesi için acil ve koordineli bir uluslararası çaba gerekiyor" ifadelerini kullandı. BM İnsan Hakları Konseyi, Sudan'daki insani krizin çözümü için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Sudan'daki iç savaşın ve yaklaşan kıtlığın yarattığı bu ağır insani kriz, uluslararası toplumu harekete geçmeye ve Sudan halkına destek olmaya davet ediyor.

Editör: Enes şimşek