Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle emeklilerin merakla beklediği bayram ikramiyeleri ve diğer önemli konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Şeriata Düşmanlık, Dinin Kendisine HusumettirBayram İkramiyeleri Ne Zaman Ödenecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyelerinin 10-14 Haziran 2024 tarihleri arasında hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Bu kapsamda toplam 42 milyar lira ödeme yapılacak. Erdoğan, en düşük emekli aylığında net %82 artış sağlandığını ve Ekim ayında emeklilere 5 bin lira ödeme yapıldığını da hatırlattı. Kamu bankalarının öncülüğünde emeklilere ödenen promosyon tutarlarının da yükseltildiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Detaylı Açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bayram ikramiyelerinin ödeme tarihleri hakkında detaylı bilgi verdi:

  • Emekli Sandığı (4C) kapsamında aylık alanlara: 10 Haziran 2024
  • Bağ-Kur (4B) kapsamında aylık alanlara: 11 Haziran 2024
  • SSK (4A) kapsamında aylık alanlara: 12-14 Haziran 2024

Bakan Işıkhan, "Emekli ve hak sahiplerimize toplamda 42 milyar lira bayram ikramiyesi ödemesi gerçekleştirilecek. Ülkemizin emektarları, kıymetli emeklilerimiz ve aileleri için hayırlı, bereketli olmasını diliyorum." dedi.

Adalet Alanında Yapılan Hizmetler ve Yeni Projeler

Erdoğan, adalet hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi için yapılan çalışmaları da vurguladı. Son bir yılda adalet teşkilatının fiziki alt yapısının güçlendirilmesi için:

  • Toplam 52 bin metrekare kapalı alana sahip 5 Adalet Sarayı hizmete açıldı.
  • 11 ilde toplam 972 bin metrekare kapalı alana sahip adliye binasının inşaatına başlandı.
  • İki yeni adli tıp binasının inşaatı tamamlandı ve beş yeni adli tıp binası inşa ediliyor.
  • 14 Ceza İnfaz Kurumu ile iki denetimli serbestlik binası faaliyete geçti.
  • Hakim ve savcı sayısı 24 bin 829’a ulaştı; son bir yılda 2 bin 294 hakim ve savcı ataması yapıldı.

Yeni Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile bu alandaki beklentilerin karşılanacağını belirten Erdoğan, "Mülkün temeli olan adaletin etkin, hızlı ve tarafsız bir şekilde işletilmesi için hiçbir fedakarlıktan çekilmeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Emeklilerin Kurban Bayrami 17398243 6008 M

Aile Kurumu ve Azalan Doğum Oranları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile kurumunun önemine dikkat çekerek azalan doğum oranlarının alarm verdiğini söyledi. Bu konuda yeni uygulamaların devreye alınacağını belirten Erdoğan, aile müessesesinin bir bütün olarak korunması gerektiğini vurguladı.

İşsizlik Oranı ve Kadın İstihdamı

Erdoğan, işsizlik oranının %8,6 ile son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini belirtti. Kadın istihdam oranının %32,5'a, istihdam sayısının ise 12,3 milyon kişiye yükseltildiğini açıkladı. Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamına verilen teşvikin 2025 sonuna kadar uzatıldığını söyleyen Erdoğan, İŞKUR aracılığıyla 1,3 milyon kişinin işe yerleştirildiğini belirtti.

Anadolu Isuzu'nun tam elektrikli yeni modeli "BIG.e" Almanya'daki fuarda tanıtıldı Anadolu Isuzu'nun tam elektrikli yeni modeli "BIG.e" Almanya'daki fuarda tanıtıldı

Geri Ödeme Listesinde Yer Alan İlaç Sayısı Arttı

Son bir yılda geri ödeme listesi genişletilerek 168’i kanser ilacı olmak üzere 570 ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Geri ödeme listesinde yer alan toplam ilaç sayısı 8 bin 457’ye ulaştı. Erdoğan, "Sağlık raporu olan hastalarımızın sıra alıp beklemeksizin aile hekimlerine giderek ilaçlarını yazdırmalarını kolaylaştırdık." dedi.

Deprem Bölgesinde Yapılan Çalışmalar

Erdoğan, depremden etkilenen 11 şehirde 451 bin 297 bağımsız bölümün büyük kısmının ihale sürecinin tamamlanarak inşasına başlandığını belirtti. 4 bin 333 köyde toplamda 100 bin köy evi inşa edildiğini, bu konutların 50 bininin çelikten yapıldığını açıkladı. İnşası biten konutların hak sahiplerine teslim edilmeye başlandığını ve yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edileceğini ifade etti.

Diğer Açıklamalar

Erdoğan, Kayseri’de düşen eğitim uçağıyla ilgili olarak Türk Hava Kuvvetleri ve kahraman orduya başsağlığı diledi. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra oluşturulan kabinenin görevdeki ilk yılını doldurduğunu belirtti. Erdoğan, "783 bin kilometrekare vatan toprağının her karışına 85 milyon insanımızın her bir ferdine aynı nazarla yaklaşıyor ve aşkla hizmet ediyoruz." dedi.

Sonuç

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar, emeklilere yönelik bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarihlerin duyurulması ve adalet, aile, istihdam gibi çeşitli alanlardaki gelişmeleri kapsadı. Toplantının ardından yapılan açıklamalar, emekliler başta olmak üzere geniş bir kesimi ilgilendiriyor ve Türkiye'nin sosyal ve ekonomik politikalarındaki güncel durumu yansıtıyor. 

Editör: Resul Özdil