Yeni düzenlemeler, özellikle ziyaretçi trafiği ve iş gücü istihdamına yönelik önemli değişiklikler getiriyor.

Karsan Otonom e-ATAK, Portekiz ve Almanya'daki 3 farklı etkinlikte yeteneklerini sergileyecek Karsan Otonom e-ATAK, Portekiz ve Almanya'daki 3 farklı etkinlikte yeteneklerini sergileyecek

Genel Kurul’da alınan kararlara göre, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’ndeki 61 ve 67. maddelerindeki asgari ziyaretçi trafik şartları yüzde 50 oranında düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte, yüksek ziyaretçi trafiğine sahip internet haber sitelerine uygulanan ek gösterge oranlarının artırılması kararlaştırıldı. Böylece, internet haber sitelerinin daha nitelikli yayıncılığa yönlendirilmesi hedefleniyor.

İstihdam ve Ek Gösterge Düzenlemeleri

Yeni düzenlemelere göre, internet haber siteleri, kategorilerine ait asgari fikir işçisi sayısının en az iki katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısının iki katının üzerinde olanlara yüzde 50, üç katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısının üç katının üzerinde olanlara ise yüzde 100 oranında ek gösterge verilecek.

Sayfada Kalma Süreleri ve Diğer Düzenlemeler

Sayfada kalma sürelerine dair düzenlemeyle, 1. ila 5. Kategoriler’deki internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresinin en az 30 saniye, Genel Kategori’de ise en az 1 dakika olması şartı getirildi. Ayrıca, Basın İlan Kurumu’nun genişleyen görev sahası nedeniyle, denetim ve raporlama süreçlerinin daha etkin yürütülmesi amacıyla işlem sürelerinin kısaltılmasına gidildi.

Gazete Teslim Süreleri ve Dijital Yazışmalar

Basın İlan Kurumu, gazetelerin basılı nüshalarının teslim sürelerini de kolaylaştırdı. Yeni düzenlemeyle, teslim süreleri iki iş gününden üç iş gününe çıkarıldı. Ayrıca, maliyetlerin azaltılması amacıyla, Genel Müdürlük Kararları ve Yönetim Kurulu’nca verilen kararların bilgilendirmeleri dijital ortamda, İLANBİS aracılığıyla yapılacak.

Temsilciler Seçiminde Yenilik

Son olarak, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapılan değişiklikle, Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahipleri temsilcilerinin seçimleri aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu düzenleme, seçim süreçlerinde zaman ve emek israfını önlemeyi amaçlıyor.

Bir sonraki Genel Kurul Toplantısının 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Yeni düzenlemelerin, internet haber siteleri ve basın sektöründeki genel uygulamalara önemli etkilerde bulunması bekleniyor.

Kaynak: Basın İlan Kurumu