Avrupa Parlamentosu üyeleri, ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu arasında yapılan aylar süren müzakerelerin ardından, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısınmayı aşamalı olarak durdurmayı kabul ettiği yeni Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) için bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre, 2030 itibariyle, yeni inşa edilen evler de dahil olmak üzere tüm yeni binaların 'Sıfır Emisyon Binaları' olması zorunlu hale gelecek.

Ev ısıtmasının AB'nin CO2 emisyonlarının %12'sini oluşturması nedeniyle, AB ülkeleri 2040 yılına kadar doğalgaz kombilerinin kullanımını durdurma kararı aldı.

AB kurumları, doğalgaz kombilerinin kullanımının sona erdirilmesi için Ulusal Bina Yenileme Planlarına bir yol haritası eklenmesini kararlaştırdı. 1 Ocak 2025 itibariyle, AB ülkeleri, fosil yakıtlarla çalışan kombilerin kurulumu için herhangi bir mali teşvik sağlamayacak.

Temiz ısıtma alternatifleri, özellikle ısı pompaları kıta genelinde popülerlik kazanıyor. Avrupa'da 2022 yılında ısı pompası satışları %39 artarak yeni bir rekora ulaştı.

Hepsiburada işini büyütmek isteyen KOBİ'ler için yola çıkıyor Hepsiburada işini büyütmek isteyen KOBİ'ler için yola çıkıyor

AB ülkeleri, konut dışı binalar için asgari enerji performans standartları belirleyerek, 2030 yılına kadar bugünkü en düşük %16'lık performansını aşması ve 2033 yılına kadar %26'lık performans eşiğine ulaşması konusunda anlaştı.

Bu önlemlerle AB, çevre dostu enerji kullanımına geçişi teşvik ederek, sürdürülebilir bir geleceğe doğru adım atmaktadır.