Bozyazı'da polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı Bozyazı'da polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı

Ankara’da yaşanan şiddet olayı, infaz sistemiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Bir çocuk annesi Aysun Y. (48), ayrılmak istediği emekli polis memuru Levent Ercan (51) tarafından tehdit edilip darp edildi. Açılan dava sonucunda sanık, iyi hal indirimiyle sadece 2 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Ancak serbest kaldıktan sonra da tehdit ve tacizlerine devam eden Ercan, Aysun Y.’yi sosyal medya üzerinden yardım çağrısı yaptığı için mahkemeye şikâyet etti ve paylaşım yasağı aldırdı. Olayın detayları ise kadın hakları savunucularını ve kamuoyunu tedirgin etti.

Kaçırıp Darp Etti, Mahkemeden İyi Hal İndirimi Aldı

Olayın başlangıcı 2021 yılına dayanıyor. Aysun Y., ilişkisinde yaşadığı sorunlar nedeniyle Levent Ercan’dan ayrılmak istedi. Ancak ayrılığı kabul etmeyen Ercan, Aysun Y.’yi 15 Ekim 2021 tarihinde takip ederek "Seni aldatıyorsun, öldüreceğim" diyerek tehdit etti. Kadını zorla aracına bindirip Pursaklar'daki bir bağ evine götüren Ercan, burada Aysun Y.’yi darp etti. Başlatılan soruşturma sonucunda Ercan hakkında Ankara 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkemeye savunmasında, "Birkaç kez tokat attım" diyen Ercan’a mahkeme önce 3 yıl hapis cezası verdi. Ancak iyi hal indirimi uygulanarak ceza 2 yıl 6 aya düşürüldü. Kararın kesinleşmesinin ardından Levent Ercan, açık cezaevine konuldu. Fakat burada sadece 2 ay kaldıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında tahliye edildi.

Serbest Kaldı, Tehditlere Devam Etti

Ercan’ın tahliyesinin ardından tehdit ve tacizleri devam etti. 5 Şubat tarihinde Aysun Y.’ye “Ömrüm olursa sana makyaj yapacağım ama kimse seni bensiz gömemez” şeklinde tehdit mesajları attı. Bunun üzerine yeni bir dava açıldı. ‘Cinsel taciz’, ‘ısrarlı takip’ ve ‘tehdit’ suçlarından Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması 9 Ekim’de gerçekleşti.

Sosyal Medyada Yardım Çağrısı Yaptı, Yasağa Maruz Kaldı

Ercan’ın tehditlerine maruz kalan Aysun Y., sosyal medyada sesini duyurmak için yardım çığlığı attı. Ancak bu paylaşım Ercan’ı rahatsız etti. Şüpheli, Aysun Y.’yi sosyal medya paylaşımlarından dolayı şikayet etti ve mahkemeden paylaşım yasağı aldırdı. Ankara 2. Aile Mahkemesi, kadının 3 ay boyunca şiddet mağduruna yönelik paylaşım yapmamasına karar verdi. Aysun Y., karara aykırı hareket ederse elektronik kelepçe ile takip edilecek ve gerekirse psikiyatrik tedavi görecekti.

Kadının Hayati Tehlikesi Var

Davanın ilk duruşmasında Aysun Y., sanığın tehditlerine devam ettiğini, evinin önüne koyun kafası koyarak kendisini taciz ettiğini ve sosyal medyada adresini paylaştığını söyledi. Kadının avukatı Alev Kalkan, “Bir sonraki öldürülen kadının müvekkilim olmasını istemiyoruz” diyerek sanığın tutuklanmasını talep etti. Ancak mahkeme, suçların niteliği ve cezaların türü gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Kadına Yönelik Şiddet ve Cezasızlık Algısı

Bu olay, Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetin artan boyutlarını gözler önüne sererken, infaz sistemindeki eksiklikleri de tartışmaya açtı. Son dönemde hükümet yetkilileri ceza infazında değişiklik yapılacağının sinyallerini verirken, kadın hakları savunucuları, cezasızlık algısının bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguluyor. Aysun Y.'nin yaşadığı bu olay da ceza sistemindeki aksaklıkların mağdurlar üzerindeki olumsuz etkisini net bir şekilde gösteriyor.

Muhabir: Haber: Resul Özdil / Foto: İHA