Bütçeye göre, toplam gelir 12.8 trilyon lira olarak öngörülürken, bu rakamın 11.1 trilyon liralık kısmı vergilerden elde edilecek. Giderler ise 14 trilyon 731 milyar lira olarak belirlendi. Bütçede, faize 1.9 trilyon lira ayrılması dikkat çekti.

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, 2025 yılında 12 trilyon 800 milyar lira gelir toplama hedefiyle birlikte, 14 trilyon 731 milyar lira harcama yapacaklarını ifade etti. Ancak, bütçede yer alan 1 trilyon 931 milyar liralık dev bütçe açığı hakkında herhangi bir detay vermeyen Yılmaz, açığı milli gelire oranı olan yüzde -3.1 olarak açıkladı.

Vergi Yükü Halkın Sırtında

2025 yılı bütçesiyle birlikte halkın üzerine 11 trilyon 138 milyar liralık bir vergi yükü bindirileceği öngörülüyor. Bu vergilerin büyük bir kısmı, halkın yaptığı alışverişlerden elde edilecek. Vergi gelirlerinin 5.7 trilyon liralık kısmı, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler aracılığıyla toplanacak. KDV’den 3.6 trilyon, ÖTV’den ise 2.1 trilyon lira gelir bekleniyor. Ayrıca, ücretlilerden 2.1 trilyon lira, şirketlerden de 1.6 trilyon lira vergi alınması planlanıyor.

Bütçeden en büyük harcama kalemi ise 5.8 trilyon lira ile cari transferlere ayrılacak. Memur ve işçi maaşlarına 3.9 trilyon lira, mal ve hizmet alımına 1 trilyon 24 milyar lira, sermaye giderlerine ise 1.1 trilyon lira ödenmesi bekleniyor. Faiz ödemeleri de 1 trilyon 950 milyar lira olarak öngörülüyor.

Deprem Harcamaları ve Sübvansiyonlar

Cevdet Yılmaz, deprem harcamaları için 584 milyar lira, elektrik ve doğal gazın Hazine üzerinden sübvanse edilmesi için ise 472 milyar lira ödenek ayırdıklarını belirtti. Ayrıca, asgari ücretin vergi dışı tutulması amacıyla işverenlere sağlanacak vergi istisnasının 810 milyar lira olacağı ve savunma fonu dahil 914 milyar lira ödenek ayrıldığı ifade edildi.

FETÖ Lideri Fethullah Gülen Öldü mü? FETÖ Lideri Fethullah Gülen Öldü mü?

2025 yılı bütçesi, geniş halk kitlelerini doğrudan etkileyen vergi artışları ve harcama planlarıyla dikkat çekiyor. Ekonomik dengelerin sağlanabilmesi için bu bütçenin nasıl uygulanacağı ve halk üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.

Editör: Resul Özdil