Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında seçilen 'ENR Project of The Year/Yılın Projesi' ödülünü kazandığını duyurdu. Bu prestijli ödül, ABD merkezli ENR (Engineering News-Record) dergisinin 2023 yılı Aralık ayındaki genel değerlendirmesinde, 31 kategoride yarışan projeler arasında 1915 Çanakkale Köprüsü'nü birinci ilan etmesiyle elde edildi.

Kahramanmaraş'ta TEKNOFEST insansız hava aracı yarışları başladı Kahramanmaraş'ta TEKNOFEST insansız hava aracı yarışları başladı

Bakan Uraloğlu, jüri değerlendirmesinde projenin tasarım ve inşaat zorlukları, yerel topluluklara ve sektöre sağladığı faydalar, kalite, yenilikçilik ve güvenliğe olan bağlılıklarını incelediklerini belirtti. Köprü, 2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip. Ayrıca, Ekim ayında düzenlenen 'Global Best Projects/Dünyanın En İyi Projeleri' yarışmasında da köprü ve tünel kategorisinde birincilik ödülünü almıştı.

1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 yılı Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından düzenlenen Kamu Özel Sektör İşbirliği ve Altyapı Ödülleri'nde çevresel ve sosyal alanlardaki çalışmaları ve döngüsel ekonomiye katkıları nedeniyle birincilik ödülüne layık görülmüştü.

Bakan Uraloğlu, projenin dünyanın 23 farklı ülkesinden toplam 31 projeyi geride bırakarak köprü ve tünel kategorisinde ödüle layık görülen ender projeler arasında yer aldığını vurguladı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Kuruluş yıldönümünü sembolize ettiğini ve 2023 metrelik orta açıklığıyla Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Asma Köprüsü olduğunu belirtti.

Ödüller, 19 Aralık'ta online platformda düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Bu ödülle birlikte 1915 Çanakkale Köprüsü, bu yıl ENR'den iki farklı ödül kazanarak toplamda 24 ulusal ve uluslararası saygın ödülün sahibi oldu. Köprü, inşaatı sırasında 2021 yılında ENR dergisinin 10 sayfalık özel bir bölümüne konu olmuş ve derginin kapağında 318 metre yükseklikten çekilen bir fotoğraf karesiyle yer almıştı.