İTÜ Çekirdek ile Pegasus Hava Yolları arasında işbirliği İTÜ Çekirdek ile Pegasus Hava Yolları arasında işbirliği

Türkiye'nin İkinci En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Erzin’de Kısmi Olarak Devreye Alındı
Erzin-1 GES Projesi 60 MW Kapasiteyle Devreye Alındı

Türkiye'nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali olma yolunda ilerleyen Erzin-1 GES, Hatay'ın Erzin ilçesinde kısmi olarak devreye alındı. Limak Yenilenebilir Enerji tarafından inşa edilen proje, 60 MW kapasiteyle çalışmaya başladı. Santral, tamamlandığında 140 MW toplam kurulu güce sahip olacak.

Finansman Ziraat Bankası ve Euler Hermes'ten

Erzin-1 GES projesinin finansmanı, Ziraat Bankası kredisi ve DZ Bank aracılığıyla sağlanan Euler Hermes kredisi ile karşılandı. Projenin tam kapasite ile Ekim 2024’te devreye alınması planlanıyor. Limak Yenilenebilir Enerji, sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırarak sektördeki yerini güçlendiriyor.

270 Milyon kWh Elektrik Üretecek

Limak Yenilenebilir Enerji, 2023 Ekim ayında GE Vernova ve İnojen Enerji ile tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması imzaladı. Erzin-1 GES projesi, yılda 270 milyon kWh üzerinde elektrik üretecek. Santralde kullanılan ‘bifacial’ teknolojisi sayesinde çift yönlü ışınımdan faydalanılarak enerji üretimi sağlanacak. Bu sayede, 106 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Deprem Bölgesine İstihdam Desteği

Erzin-1 GES inşaat aşamasında, bölgedeki 500 kişiye istihdam sağladı. Santral, 6 Şubat depremlerinin ardından normale dönüş sürecinde de bölgeye ekonomik fayda sağlıyor. Yaklaşık 2 bin dönümlük arazi üzerinde kurulan bu dev proje, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sunacak.

Editör: Rabia İlkay Yıldız