Ekonomi

Sofraların Vazgeçilmezi Patates Tarlada 2, Pazarda 10 Lira

Türkiye'de patates üretiminde ilk 10 il arasında yer alırken, hasat dönemi başladı.

Abone Ol

Tarlada 2 liraya tüccara satılan patates, pazara ulaştığında fiyatı 8 liraya çıkıyor ve son tüketiciye 10 ila 15 lira arasında satılıyor.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, patates üreticileri tarlalarda hummalı bir çalışma içerisinde. Bu yıl patates rekoltesinin düşük olduğunu belirten üretici Aşire Bacık, "2024 yılının ilk patates hasadını yapıyoruz. Patateslerde pek bir verim yok. Rekoltede epey düşük. Geçen seneye rağmen patates olsa da ücreti düşük. Zaten kazanamıyoruz. Hatta borçlu bile kalıyoruz. Biz 2 liraya veriyoruz, pazarda 10 lira. Hiç kazanmıyoruz. Yaktığımız mazot parası bile cepten gidiyor," diye konuştu.

Pazar fiyatları, çiftçinin zor durumda kaldığını ortaya koyuyor. Tarlada 2 liraya satılan patates, pazara gelene kadar 8 liraya yükseliyor. Aksaray Manavlar Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Kuddusi Yeşildal, tarım girdilerinin artmasına dikkat çekerek, "Tarlada patates 2 lira, ama bunun girdileri yüksek. Bugün biz patates torbasını 1 liraya alıyorduk, şu anda 7 lira. İpi 450 liraya alıyorduk, şimdi 900 lira. Depolama, işçi maliyetleri ve diğer masraflar da eklendiğinde patatesin maliyeti 8 liraya çıkıyor. Biz de pazarda 10 liraya satıyoruz," dedi.

Aksaray’da patatesin fiyat artışları, hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Üreticilerin düşük fiyatlarla satış yapmasına rağmen, pazarda patatesin 10 liraya satılması, bu dengenin bozulduğunu gösteriyor. Patates, Türkiye mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alırken, fiyatlardaki bu dengesizlik, hem çiftçilerin hem de vatandaşların alım gücünü zorlaştırıyor.