Bilim ve teknoloji

SEO'nun Geleceği: Google Dışında Optimizasyon Yapmanız Gereken 7 Platform

Yeni nesil SEO stratejileri ile Google'ın ötesine geçin. Her yerde arama optimizasyonu yaparak TikTok, Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, ChatGPT, uygulama mağazaları ve Amazon gibi platformlarda nasıl başarılı olacağınızı öğrenin.

Abone Ol

"Yeni" SEO nedir?

Bu, "her yerde arama optimizasyonu"dur. Bu, organik arama stratejistleri olarak Google'ın ötesinde optimizasyon yapmak için daha fazla sorumluluk almamız gerektiği anlamına gelir. Arama her zamankinden daha fazla parçalanmış durumda, bu nedenle insanlar ihtiyaç duyduklarını bulmak için Google dışındaki yerlere yöneliyor.

Çok sayıda tescilli ve müşteri verisine erişebiliyor ve arama parçalandıkça organik trafiği sürdürmenin ve büyütmenin zorlaştığını görüyoruz. Ancak bu, bazı insanların söylediği gibi SEO'nun öldüğü anlamına gelmiyor. SEO gelişiyor ve SEO'ların yeni düşünme biçimleri ve modern uygulamalarla genel trafik seviyelerini korumaya yardımcı olmak için uyum sağlamaları gerekiyor.

Google'ın Arama İrtibat Görevlisi Danny Sullivan bile yakın zamanda, "Google Arama'da başarılı olmanın yollarından biri, ötesinde düşünmektir." dedi.

Bazıları bunun tamamen yeni bir kavram olmadığını iddia edecek ve haklılar. Peki, buna neden "yeni" SEO deniyor?

Bu optimizasyon stratejisi artık bir bonus veya sonradan akla gelen bir şey değil, bir zorunluluktur.

Bir yol haritasının veya iş incelemesinin "Ek fikirler ve fırsatlar" bölümünde görünmek yerine, artık bir SEO'nun stratejik planlamasının merkezi bir parçası olmalıdır.

Sosyal platformlarda optimizasyonun daha çok Google'a görünürlüğü artırmaya yardımcı olmak için sinyaller göndermeye odaklandığı ilk SEO günlerimden (on yıldan fazla önce) farklı olarak, artık bu platformlarda organik olarak görünmek için optimizasyon yapmalıyız. Arama motorlarına daha çok benzemeye başladılar.

Unabated'in CMO'su David Shapiro şunları söylüyor:

"Arama artık birkaç yıldır yalnızca Google ile ilgili değil. Kullanıcılar YouTube, TikTok, ChatGPT ve sosyal medya gibi platformlarda giderek daha fazla bilgi arıyor. Bu değişim, SEO'ların markalarıyla alakalı ve insanların zaman geçirdiği bu çeşitli platformlarda doğal olarak görünecek şekilde uyarlanmış içerik oluşturmaya odaklanarak uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyor."

"Her yerde arama optimizasyonu" ikna edici olsa da, öncelikle bu yaklaşımın uygulanmasının zorluklarını kabul etmek önemlidir.

Dezavantajlar ve Engeller

Intuit Mailchimp'in uluslararası SEO yöneticisi Kai Blum şunları söylüyor:

"Büyük organizasyonlarda pazarlama oldukça bölümlere ayrılmış olabilir; genellikle her kanalın farklı bir ekibi vardır. Son üç ayda, SEO en iyi uygulamalarının onlara nasıl yardımcı olabileceği ve nasıl iş birliği yapabileceğimiz konusunda 14 ekiple görüştük."

Sosyal medya gibi diğer ekiplerin SEO'ların ayaklarına bastığını veya kontrolü ele geçirmeye çalıştığını düşünmesi alışılmadık bir durum değil. Ancak olan bu değil.

Sosyal medyada stratejik SEO odaklı bir etkiye sahip olmak söz konusu.

SERP alanını ele geçirmek için otorite ve etkileşim sinyalleri göndermenin ötesine geçmek; Google'daki yönlendirme trafiği ve organik aramalar yoluyla yakalanacak talebi yaratmak için sosyal medyayı kullanmak daha iyidir.

Ancak kurumsal Amerika'nın ön saflarında yer alan bazı düşünce ve şirket mimarileri birbiriyle uyumlu değil ve şu engelleri yaratıyor:

  • Birçok marka bu platformlar için strateji ve uygulamayı bütçe, planlama ve uygulama açısından ayrı tutuyor.
  • Sosyal medya, pazar yeri ve uygulama ekipleri her zaman organik arama ekiplerinden gelen destek, öneri veya içgörülere sıcak bakmaz.
  • Liderler tüm bu kanalları bir araya getirmeye yatırım yapmazlarsa, işbirliği ve planlama zor olabilir.

Bu zorluklara rağmen, birden fazla platformda optimizasyon yapmanın potansiyel faydaları göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.

Çeşitli sosyal medya platformları için etkili optimizasyonun nasıl yapılacağını inceleyelim.

Sosyal İçin Optimize Etme

Tüketiciler her zamankinden daha fazla arama yapmak için sosyal medyaya yöneliyor. Google, gençlerin %40'ının geleneksel arama motorları yerine arama amaçlı TikTok ve Instagram gibi uygulamalara yöneldiğini bildiriyor. Hızlı, görsel yanıtlar istiyorlar.

Ayrıca insanlar video içeriklerini diğer içerik türlerine göre iki kat daha fazla arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Videolar, müşterilerinizin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi daha iyi anlamalarına ve marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olur.

Instagram kullanıcılarının %58'i Instagram hikayelerini izledikten sonra kendilerini bir markaya daha bağlı hissediyor.

2024 ve sonrasında sosyal platformları arama motoru olarak görmüyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz.

İşte hedef kitlenizin favori uygulamalarımızın her birini nasıl kullanabileceğine ve daha kapsamlı görünürlük için nasıl optimizasyon yapmanız gerektiğine dair ayrıntılı bir bakış.

1. TikTok

Herhangi bir iyi SEO, TikTok'un arama talebi üzerindeki etkisini fark etmiştir. İnsanlar TikTok'ta onları Google'da daha derin aramalara yönlendiren şeyler görür. TikTok Shop'un tanıtımıyla, alışveriş yapanlar artık platformu önemli dönüşümlerle sonuçlanabilecek aramalar için kullanıyor.

MANSCAPED'de küresel influencer pazarlama yöneticisi olan Kayla Marcum şunları paylaşıyor:

“Marka görünürlüğünü artırmak, ürünlerimizle ilgili çözümler arayan daha geniş bir kitleyle etkileşim kurmak ve yalnızca sürekli güncel promosyonlara güvenmeden içerik erişimini artırmak için platformun algoritmasından yararlanmak amacıyla TikTok için organik optimizasyon çalışmalarına öncelik veriyoruz.

TikTok SEO çalışmalarındaki hedefimiz, ürünlerimizle ilgili anahtar terimleri veya hashtag'leri aradığınızda ilk 8-16 video arasında görünmektir. İçerik oluşturucuları dahil ediyoruz ve içeriklerinde kullanmaları için onlara en iyi anahtar kelimeleri ve hashtag'leri sağlayarak içerik keşfedilebilirliğini artırıyoruz. En iyi anahtar kelimeleri ve hashtag'leri stratejik olarak kullanarak TikTok SEO etkileyici kampanyalarımızda 18 milyondan fazla görüntüleme elde ettik.”

İşte TikTok SEO'yu yol haritanızın ayrılmaz bir parçası olarak görmeniz için birkaç neden.

TikTok arama talebi yaratıyor

TikTok uygulaması arama terminolojisi manzarasını değiştiriyor. Yeni arama terimleri, kullanıcıların video altyazılarında veya uygulama içinde viral hale gelen belirli ürün adlarında görüntülediği uydurulmuş ifadelerden kaynaklanıyor.

Örneğin, aşağıdaki Google Ads aylık arama talebi trendine dayanarak Halara "kolay peezy elbisesi"nin TikTok'ta ne zaman patlamaya başladığını tahmin edebilir misiniz? 2023 İlkbahar/Yaz'ı düşünüyorsanız, bu doğru.

Benzer şekilde, Google Ads'in aylık arama talebi göz önüne alındığında, "cheugy" ifadesinin TikTok'ta ne zaman viral olmaya başladığını tahmin edebilir misiniz? 2021 ilkbaharı güvenli bir bahis.

TikTok arama talebini yeniden canlandırıyor

Mevcut ürünler popülerlikte yeni bir artış yaşıyor ve TikTok kullanıcılarının aramaları bunları tüketicilerle yeniden buluşturuyor.

Bu, "TikTok Etkisi" (bu, "TikTok bana bunu satın aldırdı" ifadesine ilham kaynağı olmuştur) veya belirli influencer ortaklıkları yoluyla organik olarak gerçekleşebilir. Her iki şekilde de işe yarar.

Amazon'un "TikTok Bana Bunu Satın Aldırdı" stratejisi:

Fiziksel mağaza stratejisi:

Bir örnek, TikTok'ta viral hale geldikten sonra zerdeçal cilt bakımı ve sabunu için Google arama talebindeki artıştır. Diyelim ki benim gibisiniz ve en son güzellik trendlerini takip etmiyorsunuz.

Bu durumda TikTok'un "zerdeçal" için önerdiği aramaların ardından zerdeçal tozu, zerdeçal faydaları veya zerdeçal çayı gibi ifadelerin gelmesini beklemiş olabilirsiniz.

Google gibi TikTok'un algoritması da insanlara istediklerini vermek için tasarlanmıştır ve açıkça insanlar zerdeçal sabunlarını ve ürünlerini cilt sağlığı için nasıl kullanacaklarını bilmek istiyorlar. Henüz farkına varamamış zerdeçal perakendecileri sağlık ve zindelikten güzelliğe doğru genişlemek için büyük bir fırsatı kaçırıyorlar.

Başka bir örnek de Lululemon'un kemer çantasıdır. 2018'de piyasaya sürmüş olsalar da, 2022'de TikTok'ta viral hale geldiğinde arama talebinde patlayıcı bir büyüme gördüler (aşağıda Google Ads aylık arama talebindeki patlamayı görebilirsiniz).

Ağustos 2022'de ilk kez yükseldiği zamanki kadar yüksek olmasa da, piyasanın nispeten istikrarlı kaldığını belirtmekte fayda var.

Müşterilerinizin TikTok sonrası yolculuğunda huninin alt kısmındaki arama yapanları yakalayın

TikTok kullanıcıları değerlendirme ve işlemler için sıklıkla Amazon'a (aşağıda Amazon hakkında daha fazla bilgi) veya arama motorlarına geçer. Bunlar orada olsa da, sadece bir TikTok gösteriminden sonra anında satın alacak alışverişçi nadirdir.

TikTok, e-ticaret sektöründe nispeten yeni olduğundan, müşteriler genellikle Google'da daha fazla araştırma yapıyor ve Amazon veya bir markanın doğrudan sitesi gibi satın alma işlemlerini yaparken kendilerini güvende hissettikleri yerlere yönelebiliyor.

Arama yapanların satın alma yolculuğuna devam etmesini sağlamanın en iyi yolu, çok kanallı bir yaklaşımla huninin orta ve alt kısmına yönelik içerik sağlamaktır.

Google TikTok'a uyum sağlıyor

Google, TikTok videolarını doğrudan arama sonuçlarında gösterir. TikTok'ta doğru içeriğe sahip olmak ve arama talebini ve SERP trendlerini takip etmek, markanız için Google'da daha fazla raf alanı açmak anlamına gelebilir.

Google'da TikTok video sonuçları

Başarılı TikTok videolarınızı (uygun olan yerlerde) etkileşimi artırmak için sitenize de yerleştirebilirsiniz. Son Google Doküman sızıntılarına dayanarak bunun önemli olduğunu biliyoruz. TikTok yerleştirmeleri, YouTube videoları gibi diğer içerik yerleştirmeleri gibi çalışır.

Dosya TikTok'ta barındırılır ancak onu yerleştirdiğiniz sayfaya çekilir. Aynı SEO etkileri yerleştirmeler için de geçerlidir: arama motorları yerleştirmeyi, içeriği barındıran sitenin bir parçası olarak sayar, onu yerleştiren sitenin bir parçası olarak değil.

TikTok pazarlama kampanyaları başlatmayı düşünüyorsanız, geleneksel içeriklerin artık işe yaramayacağını unutmamak önemlidir. TikTok kültürü diğer tüm sosyal platformlardan farklıdır ve markalar uyum sağlamalı ve ayak uydurmalıdır. Hedef kitleniz sizden şunları isteyecektir:

  • Otantik
  • Filtresiz
  • Trend belirleyen
  • Eğlenceli
  • Bilgilendirici

Günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar çok insan videolardan bir şeyler öğreniyor. İnsanlar hızlı bilgi parçaları istiyor ve etkileyiciler hedef kitleleriyle gerçekten yankı uyandıran içerikler üretebiliyor. Kısa biçimli videoların bu kadar iyi performans göstermesinin nedeni tam olarak budur. Diğer biçimlerle karşılaştırıldığında, kısa biçimli videolar şunları yapabilir:

  • Sosyal algoritmalar aracılığıyla etkileşimi artırın ve erişiminizi genişletin.
  • Şirketinizi sektörünüzde yenilikçi ve uzman olarak konumlandırın.
  • Daha fazla PR fırsatı yaratarak marka bilinirliğini artırın.
  • YouTube Shorts, TikTok ve Instagram Reels dahil tüm sosyal medya kanallarınızda yeniden kullanma esnekliğini size sunuyoruz.

TikTok'ta optimizasyon yapmak, Google için optimizasyon yapmaktan çok farklı bir yaklaşım gerektirir. TikTok'ta anahtar kelime doldurma diye bir şey yoktur. Markalar ve içerik oluşturucular şunları yapmakta fayda görür:

  • Ses dosyasındaki anahtar kelimeleri söyleyin.
  • Anahtar kelimeleri metin katmanında kullanın.
  • Ses transkripsiyonunuza anahtar kelimeler ekleyin.
  • Videonun alt yazısında anahtar kelimeleri kullanın.
  • Anahtar kelimeleri #hashtag olarak kullanın.

Daha belirgin arama motorları için stratejiniz gibi, SEO ve marka imajını dengelemeniz gerekir ve anahtar kelimeleri aşırı kullanmak sonunda yarardan çok zarar getirebilir, ancak şimdilik işe yarıyor. Ve bozulmadıysa, düzeltmeyin.

Kısa formatlı bir videonun iyi performans göstermesini sağlayan şey nedir?

"Nasıl viral olabiliriz?" Herkesin aklındaki soru bu.

Maalesef milyonlarca izlenme elde etmek için denenmiş ve doğru bir formül yok; ancak kısa biçimli videolarınızın performansını artırmak için birkaç ipucu ve püf noktası kullanabilirsiniz.

  • Neyi ele aldığınızı düşünün. Viral veya tartışmalı konular daha fazla görüntülenme alma eğilimindedir ve performansı artırmaya yardımcı olabilir.
  • Sağlam bir kancayla da hata yapamazsınız. Videonuzun girişini dikkat çekici hale getirin ve insanları etrafınızda tutun. Bir örnek şöyle olabilir: "100 gün boyunca sadece bu viral şınav makinesini kullandım ve hayatımı değiştirdi..."
  • Eğer tartışmalı konulardan uzak durmayı tercih ediyorsanız, kullandığınız ses dosyaları viral trendlere katılmanın bir başka yoludur.

Eklemek istediğiniz ses dosyasına sahip olsanız bile, popüler bir ses dosyasını ekleyip sesi sonuna kadar kısmak videonuzun performansına yardımcı olabilir.

İçeriğinizdeki müzikle ilgili yasal en iyi uygulamaları takip ettiğinizden emin olun. Videonuzun ilgi çekmesine yardımcı olabileceğiniz bazı ek yollar şunlardır:

  • Altyazılar
  • B-roll
  • Animasyonlar + katmanlar
  • Ses efektleri
  • İçeriğinizi trend olan videolarla birleştirme

TikTok özellikle genç kullanıcılar arasında önemli bir ilgi görürken, Facebook ve Instagram gibi yerleşik platformlar sosyal medya ortamında önemli roller oynamaya devam ediyor. Bu Meta'ya ait platformlar için nasıl optimizasyon yapılacağını inceleyelim.


2. Facebook ve Instagram

Meta yakın zamanda Z kuşağından kullanıcılarla etkileşime girmeye odaklandığını söyledi. Orijinal sosyal medya devi, üç yılın en yüksek genç yetişkin kullanım rakamlarını görüyor.

Facebook'un son istatistikleri, ABD ve Kanada'da 40 milyondan fazla genç yetişkinin günlük aktif kullanıcı olduğunu gösteriyor. Bu, Mark Zuckerberg ve ekibi için iyi bir haber çünkü uygulama son zamanlarda "yaşlanmaya" başladı.

Meta'nın sosyal medya kanallarındaki içerik performansınızı artırmak istiyorsanız şu ipuçlarını izleyin:

  • Anahtar Kelime Araştırması ve Trend Yakalama: Hedef kitlenizi tanıyın. İlgi alanları neler? Hangi sorunları var? Her iki platformda da sosyal dinleme araçları ve hashtag araştırma özelliklerini kullanarak nişinizdeki ilgili anahtar kelimeleri ve trend konuları araştırın.
  • Konuşma, Metin, Altyazı ve Hashtag Optimizasyonu: İkna edici başlıklar oluşturun. Dikkat çeken ve bir hikaye anlatan net, öz başlıklar yazın. Anahtar kelimeleri metin boyunca doğal bir şekilde kullanın. Hashtag'ler dostunuzdur. İçeriğinizi kategorize etmek ve keşfedilebilirliği artırmak için ilgili hashtag'leri araştırın. Daha geniş bir kitleye ulaşmak için popüler ve niş hashtag'lerin bir karışımını kullanın.
  • Sesli Arama İçin Optimize Edin: Sesli aramanın yükselişte olduğu bir dönemde, doğrudan hedef kitlenizle konuşuyormuş gibi, açıklamalarınıza doğal bir dil eklemeyi düşünün.
  • Etkileyici Pazarlama ve Yaratıcı İçerik: 2024'te Instagram ve Facebook'ta rekabet avantajını sürdürmek için etkileyicilerin gücünden yararlanmak şart. Etkileyici pazarlaması SEO stratejiniz için de bir oyun değiştirici olabilir. Etkileyici ortaklıklarının bazı faydaları şunlardır: Gelişmiş marka bilinirliği, medya yerleşimleri, anahtar kelime içgörüleri, ilgi çekici içerik ve gelişmiş SEO sinyalleri. Bir profesyonel gibi plan yapın. Görüntüler, videolar, hikayeler ve canlı yayınlar gibi farklı formatları bir araya getiren bir içerik takvimi geliştirin. Bu, kitlenizin ilgisini canlı tutacak ve onların çeşitli tercihlerine hitap edecektir.
  • Video Prodüksiyonu ve Kanal Büyümesi: Videonun gücünü kucaklayın. Video, sosyal medyanın kralıdır! İlgi çekici ve bilgilendirici video içeriği oluşturmak için Facebook ve Instagram Reels, IGTV ve Facebook Live'ı kullanın. Kalite önemlidir. İzleyicilerinizin dikkatini çekecek yüksek kaliteli videolar oluşturmak için iyi aydınlatmaya, sese ve düzenlemeye yatırım yapın. Mobil için optimize edin. Sosyal medya tüketiminin çoğu mobil cihazlarda gerçekleşir. Videolarınızın daha küçük ekranlarda ilgi çekici olduğundan emin olun ve dikey çekimleri göz önünde bulundurun.

3. YouTube

YouTube SEO en iyi uygulamalarının zirvesinde kalmak, videolarınızın görülmesi için çok önemlidir ve YouTube'un ötesinde de bir etkiye sahip olabilir.

Shapiro ayrıca şunları paylaşıyor:

"Deneyimimiz, YouTube için optimizasyon yapmanın Google'daki görünürlüğümüzü de olumlu etkilediğini gösteriyor. Video küçük resimleri ve içerik Google arama sonuçlarında belirgin bir şekilde görünüyor ve ek trafik ve etkileşim sağlıyor. Yılın başından bu yana YouTube takipçi sayımızı üç katına çıkardık ve YouTube bizim için yeni müşteri ediniminin önemli bir itici gücü oldu. Video içeriklerimiz potansiyel müşterileri eğitiyor ve onlarla etkileşim kuruyor ve onları platformumuzu daha fazla keşfetmeye yönlendiriyor. Videoyu diğer içerik biçimlerine yeniden kullanma yeteneği, genel pazarlama stratejimizi geliştirerek kullanıcılar için video keşfinden platformumuzla etkileşime geçmeye kadar sorunsuz bir yolculuk yaratıyor."

Anahtar kelimeler hala önemli olsa da, YouTube'un algoritması artık izleyici etkileşimi ölçümlerine öncelik veriyor. Bu, izleyicileri baştan sona bağlayan videolar oluşturmak anlamına geliyor. İşte nasıl:

  • Onları Erken Yakalayın: Güçlü bir giriş, ilgi çekici görseller veya düşündürücü bir soruyla ilk saniyelerde dikkatleri üzerinize çekin.
  • İzlenme Süresi Yapısı: Videonuzu, izleyicilerin kolayca gezinmesini sağlamak için açıklamalara zaman damgaları ekleyerek net bölümlere ayırın.
  • Bitiş Ekranı Büyüsü: İlgili videoları tanıtmak ve izleyicilerin kanalınızla etkileşimini sürdürmek için kartları ve bitiş ekranlarını kullanın.
  • YouTube SEO: Arama keşfi için başlıkları, açıklamaları ve transkriptleri ilgili anahtar kelimelerle optimize edin.
  • Video İçerik Boşluğu Analizi: Video üretim stratejinizin veri destekli olduğundan emin olun. Rakip YouTube kanallarına, alanınızda trend olan şeylere ve videoların web sitesi içeriğiniz için etkileşimi nasıl artırabileceğine bakarak beyin fırtınası yapın. Ardından, videolarınızda hedeflenebilecek çok aranan, markasız anahtar kelimeleri belirlemek için vidIQ veya AnswerThePublic gibi araçları kullanın. Bu, insanların aktif olarak aradığı videoları ürettiğinizden emin olmanıza yardımcı olur.
  • Video Etiketleri: Arama sıralamasını iyileştirmek ve hedef kitleye ulaşmak için YouTube video etiketlerini alakalı anahtar kelimelerin (yüksek hacimli, orta hacimli ve uzun kuyruklu) bir karışımıyla optimize edin.
  • Kanal Denetimi: Kanal performansınızı, hedef kitle demografisini ve etkileşimi analiz edin. Markalaşma, içerik stratejisi ve hedef kitle büyümesi için iyileştirmeleri belirleyin.
  • Hikaye Anlatımı ve Prodüksiyon: Videonuzu yapılandırmak için ilgi çekici hikaye panoları oluşturun. İzleyiciyi elde tutmak için yüksek kaliteli görseller, ses ve düzenleme tekniklerini kullanın.

Ek olarak, içeriğinizin kendisine odaklanmak isteyeceksiniz. Tek bir YouTube videosu, optimizasyon stratejisi için sayısız fırsata sahiptir. Arama dostu anahtar kelimeleri birçok yere ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Stratejik Başlıklandırma: Hedef anahtar kelimenizi video başlığına ekleyin, ancak açıklık ve merak uyandırmaya öncelik verin.
  • Açıklayıcı Ama Öz: İçeriğinizi doğru bir şekilde yansıtan ve web sitenizdeki ilgili sayfalara ilişkin alakalı anahtar kelimeler ve bağlantılar içeren ilgi çekici video açıklamaları hazırlayın. Zaman damgalarını unutmayın!
  • Hashtag'ler Hala Geçerli: Videonuzu kategorilere ayırmak ve keşfedilebilirliği artırmak için ilgili hashtag'leri kullanın, ancak anahtar kelime doldurmaktan kaçının.

Son olarak, 2024'te performansınızı artırmak ve tempoya ayak uydurmak için YouTube içeriğinizde yapabileceğiniz bazı etkili, perde arkası teknik SEO ayarlamaları var:

  • Altyazılar Kraldır: Erişilebilirliği ve izleme süresini artırmak için, özellikle sessiz modda izleyen izleyiciler için, altyazı ve kapalı altyazı eklemek üzere SRT dosyalarını kullanın.
  • Akıllıca Kategorilendirin: Kategorilendirme sıralamayı doğrudan etkilemese de doğru kategoriyi seçmek, YouTube'un videonuzu ilgili kitlelere önermesine yardımcı olur.
  • Dönüşüm Sağlayan Özel Küçük Resimler: Videonuzun içeriğini doğru bir şekilde temsil eden ve izleyicileri tıklamaya teşvik eden ilgi çekici küçük resimler tasarlayın.

4. Pinterest

Pinterest görsel bir güç merkezidir ve e-ticarete giderek daha fazla odaklanmasıyla marka bilinirliğini, trafiği ve satışları artırmak için harika bir platformdur. Pinterest varlığınızı maksimum etki için optimize etmek için en son en iyi uygulamalara bir göz atın:

  • Anahtar Kelime Araştırması Çok Önemlidir: İnsanların nişinizle ilgili ürün veya ilham aramak için kullandıkları ilgili terimleri belirlemek için anahtar kelime araştırması yapın.
  • Başlıkları ve Açıklamaları Optimize Edin: Hedef anahtar kelimelerinizi pin başlıklarınıza ve açıklamalarınıza doğal bir şekilde ekleyin, ancak okunabilirliği ve kullanıcıları tıklamaya teşvik etmeyi önceliklendirin.
  • Açıklayıcı Pano Adları: Kullanıcıların içeriğinizi keşfetmesine yardımcı olmak için ilgili anahtar sözcükleri içeren net ve öz pano adları seçin.
  • Alt Metin Önemlidir: Pinleriniz için alt metin açıklamalarını ihmal etmeyin. Arama görünürlüğünü artırmak için ilgili anahtar kelimeleri ekleyin.
  • Yüksek Çözünürlüğe Odaklanın: İnsanlar Pinterest'i güzel görseller için ziyaret eder. Net, iyi aydınlatılmış ve göz alıcı yüksek kaliteli görseller (ideal olarak 2:3 en boy oranına sahip) kullanın.
  • Her Zaman Görseller Kullanmak Zorunda Değilsiniz: Dikkat çekmek ve ürün veya hizmetinizi eylem halinde sergilemek için dikkat çekici video pinleri kullanın.
  • Gerektiğinde Araçları Kullanın: Tutarlı bir görünüm için çarpıcı görseller ve markalı şablonlar oluşturmak amacıyla Canva gibi tasarım araçlarını kullanın.
  • Pinterest 'Hakkında Sayfası': İlgili anahtar sözcükleri kullanarak ilgi çekici bir biyografi oluşturun. Değer teklifinizi vurgulayın, harekete geçirici bir çağrı ekleyin ve Pinner'ları çekmek ve dönüştürmek için görseller ve bir web sitesi bağlantısı sergileyin.

Sosyal medyanın ötesinde, diğer birkaç hayati platform "her yerde arama" stratejimizde dikkat gerektiriyor. Bunlara, üretken AI gibi ortaya çıkan teknolojiler ve uygulama mağazaları ve e-ticaret platformları gibi yerleşik ekosistemler dahildir.

Optimizasyon İçin Akılda Tutulması Gereken Diğer Platformlar

Sosyal platformların ötesinde kullanıcılar arama yapmak için ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka sohbet robotları, uygulama mağazaları ve Amazon gibi yerleşik e-ticaret platformları da dahil olmak üzere birçok başka yere yöneliyor.

Sosyal platformlarda olduğu gibi, burada da daha güçlü görünürlük ve sonuçlar elde etmek için stratejik düşüncelerinizin bir kısmını optimize etmeye yönelik kullanmanız önemlidir.


5. ChatGPT

Üretken motor optimizasyonu (GEO), üretken yapay zeka modelinin keşfedilebilirliği ve alakalılığı için içeriği optimize eden yeni bir uygulamadır.

ChatGPT gibi üretken AI araçlarının yaygın olarak benimsenmesiyle GEO, potansiyel müşterilerin temel bir itici gücü olabilir. Bazı markalar, ChatGPT'den toplam potansiyel müşterilerinin %5'ini veya aylık abonelik gelirinin 100.000 dolarını elde ettiklerini bildiriyor.

Ajansımızın ChatGPT'den müşteri adayları edindiğini biliyorum; yeni satın aldığımız ajans da ChatGPT'den önemli bir müşteri edindi.

ChatGPT'nin "En iyi SEO ajansı hangisidir?" sorusuna cevabı SEO dünyasında bunun daha yeni bir alan olduğunu belirtmek önemlidir. Burada ibreyi hareket ettirmek muhtemelen geleneksel Google optimizasyonundan daha uzun sürecektir, ancak bu, bunun peşinden gitmeye ve nabzını tutmaya değmeyeceği anlamına gelmez.

Adobe ve Eventbrite'ın eski SEO direktörü Arpana Tiwari, "Büyüme pazarlamacıları, özellikle değerlendirme ve karar almanın aramaya dayalı olduğu B2B'ye odaklananlar, ChatGPT, Perplexity ve Gemini gibi AI asistanlarını düşünmelidir." diyor.

İşte ChatGPT ve diğer LLM'lerle görünürlüğü artırmak için bazı ipuçları:

  • ChatGPT Sıralama Takibi: GPTforSheets entegrasyonu sayesinde, ChatGPT içindeki belirli istemler için sıralamanızı rakiplerinize göre hızlı bir şekilde belirleyebilir ve takip edebilirsiniz. Doğru Sheets formülü ve biçimlendirme çalışmasıyla, geleneksel Google sıralamalarında olduğu gibi veri odaklı kararlar için sıralamaları ve diğer önemli ölçümleri damıtabilirsiniz.
  • Wikipedia Sayfası Yazımı: Markanız için bir Wikipedia sayfası, ChatGPT gibi büyük dil modelleri (LLM'ler) içinde çevrimiçi otoriteyi, arama motoru sıralamalarını ve görünürlüğü artırır. Wikipedia'nın güvenilirliği ve yüksek alan yetkisi, hedef kitleniz arasında güveni artırır. Ayrıca, Wikipedia LLM'ler için önemli bir veri kaynağıdır ve bir sayfaya sahip olmak markanızın doğru ve sık sık bahsedilmesini sağlar. Genel olarak, güvenilirliği, görünürlüğü ve otoriteyi artırır.
  • Dijital PR ve Marka Anma Kampanyaları: ChatGPT'den bir mağaza veya marka listesi önermesini istediyseniz, muhtemelen genellikle tanınmış markalarla karşılaştığınızı fark etmişsinizdir. En iyi bebek pijama markasını, en iyi SEO ajansını veya mikrodalga fırın nereden alınır diye sorsanız da, itibar, tanınma, popülerlik ve güvenilirlik gibi bir kriter listesi alırsınız. Çevrimiçi otoritenizi artırmak ve ilgili istemler için olumlu bir şekilde önerilme şansınızı güçlendirmek için inanılmaz derecede etkili bir PR taktikleri şemsiyesi olan dijital PR'ı kullanın.
  • GEO En İyi Uygulamaları: Net veri organizasyonu için yapılandırılmış veri ve şema işaretlemesini kullanın. İçerikteki ilgili istatistikleri, alıntıları ve atıfları kullanın. Sağlam, tam huni içerik kümelemesi yoluyla konu otoritesi oluşturun. Doğal ve bağlamsal olarak alakalı bir dil kullanın ve kapsamlı, değerli içerik oluşturun. Resim, video ve GIF gibi farklı içerik formatlarını birleştirin. Hem dahili hem de harici bağlantı en iyi uygulamalarını kullanarak bağlamsal bağlantıyı uygulayın. İçeriği güncel ve taze tutmak için içerikleri güncelleyin.

6. Uygulama Mağazaları

AppTweak'in CMO'su Alexandra De Clerck şöyle açıklıyor:

“Uygulama mağazaları önemli miktarda niyet odaklı trafik üretiyor. Apple'a göre, her hafta yaklaşık 400 milyon kişi App Store'da arama yapıyor ve bu da ASO'yu uygulama odaklı işletmeler için çok önemli hale getiriyor. Ayrıca, uygulama destekli markaların artık uygulamalarına öncelik verdiği bir değişim görüyoruz çünkü kullanıcılarla web'de etkileşim kurmaktansa bir uygulama içinde etkileşim kurmak daha kolay. Bu değişim ASO'ya yeni bir boyut kazandırıyor. Pazarlamacılar yavaş yavaş ASO'yu ve içgörülerinin kullanıcı etkileşimini artırmak için hayati önem taşıdığını anlıyor.”

Ancak ASO'nun sürekli olarak sonradan akla gelen bir şey olarak ele alındığını gördüm. Şirketler çoğu zaman SEO ve ASO sinerjisi için uygun bütçelerden ve mimariden yoksun kalıyor.

Şirketlerin ASO ve SEO için ayrı ajanslarla ortaklık kurması ve silolanmış ekiplerle çalışması yaygındır. Bu gerçekleştiğinde, tek bir uyumlu arama yolculuğu yerine iki huni oluşturulabilir.

"Pazarlama ekiplerinin çoğunun hala ASO uzmanlığından yoksun olması şaşırtıcı. Ve özel uzmanlar olmadan, işletmeler etkili stratejiler uygulamakta zorlanıyor. Ancak uygulama mağazasındaki görünürlüklerini ve keşfedilebilirliklerini optimize etmeyerek, SEO'lar son derece ilgili bir kitleye ulaşmak ve mobil öncelikli bir pazarda rekabetçi kalmak için önemli bir fırsatı kaçırıyor," diye açıklıyor De Clerck.

Günümüzün rekabetçi uygulama mağazalarında rekabet edebilmek için şu alanlara odaklanmak hayati önem taşıyor:

  • ASO Temelleri: Uygulama meta verilerini optimize etmek için ilgili anahtar kelimeleri araştırın ve hedefleyin. İnsanların bir uygulamayı bulmak için muhtemelen kullanacağı arama terimleriyle bir semantik profil oluşturun. Başlığınız, alt başlığınız, anahtar kelimeleriniz ve açıklamalarınız için en uygun meta veri yapısını test ve yineleme yoluyla bulabilirsiniz. Bu, kullanıcılar mobilde web'den farklı arama yaptığı için geleneksel SEO araştırmasından farklı görünebilir. Mobil aramalar genellikle en iyi çözüm hakkında bilgi toplamak için geleneksel web aramalarına kıyasla iki ila üç kelimelik özellik tabanlı ifadelerdir.
  • İkna Edici Yaratıcılar: Değeri sergileyen ve dikkat çeken ilgi çekici ekran görüntüleri ve uygulama simgeleri tasarlayın. Yaratıcılık, bir ASO kampanyası için en büyük kaldıraçlardan biridir, bu nedenle bunun düzenli olarak yinelediğiniz bir şey olduğundan emin olun. Yaratıcılığı en azından çeyrekte bir veya bölünmüş test kazananı ilan edildiğinde güncellemenizi öneririm.
  • Başarı İçin A/B Testi: Bir izleyiciyi uygulamanızı indirmeye ikna etme olasılığı en yüksek ekran görüntülerini bulmak için özel ürün sayfalarını (App Store) ve mağaza listeleme deneylerini (Google Play) kullanın. Görünürlük ve keşfedilebilirlik önemli olsa da, sayfa görüntülemelerini indirmelere dönüştürmek daha da önemli olabilir. Çoğu kullanıcı mağazada arama yapmadan önce indirmeyi planladığı uygulamayı zaten bilir. Genellikle odak noktası kullanıcıların sizi arama sonuçlarında bulmasıdır, ancak CVR'yi iyileştirmek de aynı derecede önemlidir.
  • SEO'yu Entegre Edin: SEO ve ASO, çoğu pazarlamacının düşündüğünden daha fazla örtüşür. Tutarlı bir kullanıcı yolculuğu yaratmak için SEO araştırmalarını ve uygulamalarını ASO stratejinize entegre edin.
  • Ücretli Arama Entegrasyonu: Apple Search Ads (ASA) gibi ücretli arama kanallarını kullanmak, anahtar kelimeleri daha iyi dizine ekler ve arama sıralamasını güçlendirir. Özel Ürün Sayfaları ve ASA'yı birleştirmek, izleyicilerin arama terimleriyle eşleşen reklamları görmesini sağlayarak daha bütünsel ve etkili bir kullanıcı edinme kampanyası oluşturur.
  • Yerel Pazarlama Araçları: Apple ve Google, kullanıcıların daha fazla uygulama keşfetmesine yardımcı olacak araçlara sahiptir. Uygulama içi etkinlikleri, özellik yerleştirme gönderimlerini, tanıtım metinlerini ve özel ürün sayfalarını/özel mağaza listelerini kullanmak marka görünürlüğünü ve öğrenmeyi artıracaktır.
  • ASO Analitiği: Özel bir ASO panosu, markaların kullanıcıların uygulamalarını nasıl bulduğunu anlamalarına yardımcı olur. Organik indirme eğilimlerini izlemek, organik performans için kıyaslama yapmak amacıyla kullanılabilir.

7. Amazon

Kapsamlı ürün kataloğu ve gelişmiş arama algoritmalarıyla, alışveriş yapanlar Amazon'u genellikle bir arama motoru olarak görürler. Tüketiciler genellikle doğrudan ve bazen yalnızca ürün aramak, fiyatları karşılaştırmak, yorumları okumak ve öneriler bulmak için Amazon'a yönelirler.

Platformun sonuçları fiyat, marka ve müşteri puanları gibi çeşitli kriterlere göre filtreleme yeteneği arama deneyimini geliştirir. Makine öğrenimi ve kişiselleştirilmiş önerilerin entegre edilmesi, arama sonuçlarını bireysel tercihlere göre daha da uyarlar ve Amazon'un perakende alanında güçlü bir arama motoru olarak rolünü sağlamlaştırır.

Amazon'da organik başarıyı nasıl sağlarsınız?

  • Nüanslı Anahtar Kelime Araştırması: Anahtar kelimeler hala önemli olsa da, saf arama hacmi yerine alaka düzeyine öncelik verin. Hedef kitlenizin aramaların ardındaki niyetini anlayın ve ürün başlıklarınızı, açıklamalarınızı ve arka uç anahtar kelimelerinizi buna göre uyarlayın. Amazon PPC gibi araçlar araştırmaya yardımcı olabilir.
  • Kazanmak İçin A+ İçerik: Amazon'un A+ içerik özelliğini kullanarak görseller, infografikler ve videolar gibi zengin medya ile geliştirilmiş ürün açıklamaları oluşturun. Bu, ürün dönüşümlerini önemli ölçüde artırabilir.
  • Kategori Önemlidir: Ürününüzü listelediğiniz kategori/departmanı dikkatlice düşünün. En Çok Satan rozetleri genellikle bir kategoride en çok satan olarak kazanılır. Bu rozetler CVR'lere yardımcı olur. Yani, büyük bir kategoride "küçük balık" olmaktan ziyade, ürünlerinizin parlayacağı daha niş bir kategori olabilir. Sonuçta, insanlar Amazon'daki kategori ağacı üzerinden değil, anahtar kelimeler üzerinden arama yapma eğilimindedir.
  • Mobil Odaklılık: Mobil uygulamanın insanların etkileşim kurma biçimindeki büyük payı göz önüne alındığında, ürün listelerinizin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olun. Hızlı yüklenen yüksek kaliteli görseller ve daha küçük ekranlarda okunması kolay, net ve özlü açıklamalar kullanın.
  • Amazon Optimizasyonu İçin Video Gücü: Ürün etkileşimini, CVR'leri ve potansiyel olarak Amazon içindeki arama sıralamasını artırmak için özellikleri, avantajları ve kullanım durumlarını sergileyen yüksek kaliteli ürün videoları oluşturun.

SEO'nun Geleceğini Kucaklamak

SEO, arama motorlarını geride bıraktı. Markaların arama optimizasyonu stratejilerine Google'ın çok ötesinde platformları dahil etmeleri gerekiyor. Mevcut pazarlama planınıza bakın ve bu uygulanabilir ipuçlarını nerede uygulayabileceğinize bakın.